Semestern är igång. Det blev en annorlunda start detta år. På onsdagen i förra veckan blev det klart att jag skulle med och fota på ett stort event; öppningen av vingården Van Volxem i vackra Moseldalen. På fredagsmorgonen åkte vi. Något sitta i uterummet och bara andas in och förstå blev det inte tal om. Det gör dock inget, jag börjar gärna varje års semester på det här viset. Jag kommer att berätta mer om besöket på vingården, öppningsfesten, maten, vinet och människorna. Helt klart ett once in a lifetime moment.
Men de öppna barerna på HK-invigningen bjöd inte bara på vin. Självklart fanns där andra trevligheter att släcka törsten med. Med en gästfrihet som heter duga är det så klart att en ärad gäst får blanda sin egen drink. Jag tackade inte nej.
En särskilt delikat slånbärsgin finner man i Windspiel sloe gin. Enbärsinslaget är intensivt och förhöjs av de urlakade slånbären som legat och dragit i ginen. En extra tillsats av naturlig slånbärssaft gör allt ännu lite mysigare. Med en schysst tonic och några tunna skivor apelsinskal som fått segla runt glaskanten har man en elegantare form av Aperol spritz. Trevlig vid poolkanten i stekande sol, eller bara som styrketår då solen gjort sitt en ljummen sommarnatt i augusti. Eller juli.
Skönt med fredag igen. Tur att fredagarna dyker upp även på semestern, annars hade man ju inte haft en aning om vilken dag det var. Dessutom får man dricka fredagsdrink. Windspiel Sloe GT är fredagsdrinken av idag.
Windspiel Sloe GT – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4-6 cl (Windspiel) slånbärsgin
- en valfri men gärna neutral tonic (mängd efter smak)
- apelsinskal
Gör så här
- Fyll upp glaset med is. Ha ned gin och valfri mängd tonic. Dra en tunn skiva apelsinskal (endast det gula) längs glasets kant. Droppa ned skalet i glaset. Rör om och servera.