Lammkotletter med parmesancrème

Lamm är kanske det bästa köttet man kan äta. Jag har säkerligen sagt samma sak om något annat kött här på bloggen, men just nu känner jag så. På senare år har det blivit vanligare med fler styckdelar av lamm i butikerna. Tidigare kunde man med näppe få tag på en lammstek runt påsk eller på sin höjd några kotletter till helgen och då självklart till överpris. Nu är utbudet lite större. Jag köper ofta rostbiff eller ytterfilé av lamm, men måste ändå erkänna att just kolgrillade lammkotletter är bland det bästa jag vet. Jag är ingen kolgrillsnörd. Jag är bara grillnörd. Lamm dock, skall kolgrillas, och framför allt lammkotletter. Idag står alternativet mellan att gräva fram kolgrillen ur snödrivorna eller att grilla dem i ugnen. Med lite lathet kvar i kroppen ifrån gårdagen, är mitt beslut relativt enkelt. Det blir till att ”grilla” i ugnen. Som tillbehör hade jag tänkt mig något liknande jalapeño fritadan, som jag gjort tidigare, med den skillnaden att jag istället väljer att ta sivripaprika. Sivripaprikan ser ut som förvuxna och lite ljusare jalapeños, men är betydligt mildare. Till detta serverar jag en parmesancrème. Så här går det till.
Jag marinerar lammkotletterna i olivolja, färsk hackad rosmarin, vitlök, salt och peppar. Allt läggs ner i dubbla plastpåsar och får vila på bänken. Sedan gör jag parmesancrèmen. Jag river parmesan väldigt fint, gärna utav en lagrad sådan. Parmesanen blandas sedan med crème fraiche, lite olivolja, limejuice samt salt och peppar. Smaka av och justera ostmängd och sälta efter tycke och smak.
Sedan tömmer jag plastpåsen på kotletter och marinad i en långpanna. Jag breder ut, pysslar om, ger kärlek och kör sedan in i ugnen. Kotletterna tar ca 20 minuter på sig i varmluftsgrillen (225 grader), beroende på hur man vill att de ska vara och tjocklek. När de är färdiga får de vila under folie en stund. Finhackad rosmarin och flingsalt över. Ett kraftigare rött vin passar riktigt bra till lammkotletterna. Förslagsvis en Baron de Ley Reserva. En kryddig och mustig rioja, med bra fruktsyra och lång eftersmak. -” Fyyyjrra solar!” Eller nåt.

Lammkotletter med parmesancrème – Recept 4 personer
6-8 lammkotletter
0,75 dl olivolja
3 vitlöksklyftor grovt hackade
2 msk flingsalt
4 kvistar rosmarin
svartpeppar

Parmesancrème
2 dl cremè fraiche (34%)
1 msk olivolja
100-200 gr fint riven parmesan (gärna en bra lagrad)
1/4 lime (juicen)
salt och svartpeppar efter smak

lammkotletter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.