Wonton eller dumpling?

Vi frågade oss själva vad vi egentligen åt till lunch, men blev av svaret inte särskilt klokare. Osäkra källor vill påstå att den kanske främsta skillnaden på en wonton och en dumpling är att den förra alltid är fylld, vilket innebär att vi till lunch åt, just det, en wonton eller en dumpling. Svaret liksom bara upprepade frågan. Jag var tvungen att läsa på…

En dumpling är ett knyte deg gjort på mjöl, bröd och eller potatis. (Jag antar att degen även kan vara gjord på andra huvudingredienser och fortfarande få kallas dumpling, men vid det tänker jag inte lägga så stor vikt idag.)
m
Degknytena kan likt en pasta vara smaksatt med kryddor och sedan tillagad utan fyllning, eller serveras inkapslad i blad eller i en annan deg. Det senare med risk för att dumplingen då enligt huvudregeln blir en wonton?! Tillagningssätten varierar, men ångade, kokta, friterade eller stekta dumplings är vanligast. Vi föredrar att ånga våra dumplings första dagen, för att dag två steka upp dem som blivit över i smör eller fritera. Den krispiga ytan med det mjuka innehållet blir osannolikt gott.
Dumplings kan vidare vara salta, söta eller starka. De kan serveras i soppa, grytor eller kanske som vanligast; ensamma med en liten sallad och några dippsåser. Formerna varierar. Kort sagt varierar dumplingens avtryck i våra sinnen beroende på från vilken del av det kinesiska köket de kommer. Man bör dock lägga på minnet att dumplings idag inte bara är en kinesisk företeelse. De förekommer även i andra variationer och kök som i det australienska (dim sim), vissa afrikanska (fufu och souskluitjies ), men även i det italienska (ravioli). Nedan följer några olika sorter med fokus på de kinesiska.

Jiaozi – ångade eller kokta dumplings som är fyllda med ett protein, även om olika grönsaksfyllningar också förekommer. Oftast är de fyllda med mald köttfärs från gris, ko eller lamm, hackade räkor eller fisk. Jiaozi kan man känna igen på den något tjockare degen, den annorlunda knytningen och den avlånga formen. En redan från början friterad Jiaozi kallas istället för Guotie.

Tangyuan – en söt dumpling, vanligtvis gjord med en deg baserad på klibbigt ris eller mjöl. Smaksättningen varierar, men vanligt är olika ”pastes” på bl.a. sötade sesamfrön, röda bönor eller jordnötter.

Wonton – som vår huvudregel skvallrade om redan i inledningen är en wonton alltid fylld och degen kan göras på olika huvudingredienser som beskrivits ovan. Efter en enkel receptsökning på nätet tycker jag mig skönja att den vanligaste fyllningen ändå är fläskfärs eller räkor. Några verkar till och med kombinera de två. Köper man färdig deg, icke att förringa, det finns riktigt bra sorter, känner man lätt igen wontondegen på de fyrkantiga flaken. Av egen erfarenhet tycker jag även att wontondegarna är något gulare än de som säljs som dumplingdeg. I innehållsförteckningarna har jag inte hittat någon enkel förklaring.
En wonton liksom övriga degknyten under paraplyet dumplings kommer i varierande former. Det finns otroligt tillfredsställande filmklipp om hur man enkelt och snabbt viker snygga egna. Min erfarenhet är att den sista femtedelen faktiskt brukar se riktigt proffsiga ut.

Xiao Huntun – mindre, ofta något ihoptryckta wontons av enklare slag med varierande fyllning som serveras i soppor.

Chao Shou – serveras i en rätten ”Red oil wontons”. Rätten är baserad på en sås av chili, sesampasta och olja.

Det tar emot men enklast är nog att enas om att wonton är en form av dumpling. Det tar emot att nöja sig med ett sådant svar, men man får trösta sig med att en dumpling åtminstone inte nödvändigtvis behöver vara en wonton.

Nedan följer ett recept på wontons med den fyllning som vi gör oftast. Den innehåller de smaker man vill åt som ingefära, chili, sesam, soja och koriander. Konsistensen är mjuk, men ändå lite krispig, vilket gör att de känns fräscha. I nio av tio fall använder jag färdigköpta frysta wontonark. Jag tycker att de är lika bra eller bättre än de jag gör själv, varför det inte är värt besväret att göra egna. Servera med soja, tosa joyu, chilisås eller valfri annan sås. Isad rättika är trevligt till. Kanske ett krus med sake eller rent utav en skål Shaoxing (risvin).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.