Chili- och vitlöksräkor på fräsande stålfat med bröd och manchego

Det här är en rätt som nästan var stående på fredagsmenyn för 15-20 år sedan. Sen åkte vi till Spanien och åt gambas al ajillo för första gången varpå den här helt föll i glömska. Varför är svårt att förstå? Rätterna är ju olika lika, men inte så att de behöver konkurrera. Här är osten mer i fokus och brödet är liksom på ett bekvämt sätt redan inbakat i rätten.

Ett annat trevligt inslag är de heta gjutjärnsfaten. När allt åker ut till bordet är det inte bara vackert. Maten sjunger också. Det fräser, nästan sprakar om de heta faten. Den uppsaltade roscofflöken i botten kommer vara perfekt karamelliserad när man väl kommer dit ned. Ovanför ligger de kraftiga brödkrutongerna täckta med ett lager manchego. Räkorna kommer sen och fullständigt dryper av parmesan, vitlök och sambal oeleck, medan gambasen ändå fortfarande har kvar lite av sin själ inne i mitten. Det här är galet bra. Jag tror det blir en liknande föreställning redan ikväll igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.