Det här är en rätt som nästan var stående på fredagsmenyn för 15-20 år sedan. Sen åkte vi till Spanien och åt gambas al ajillo för första gången varpå den här helt föll i glömska. Varför är svårt att förstå? Rätterna är ju olika lika, men inte så att de behöver konkurrera. Här är osten mer i fokus och brödet är liksom på ett bekvämt sätt redan inbakat i rätten.
Ett annat trevligt inslag är de heta gjutjärnsfaten. När allt åker ut till bordet är det inte bara vackert. Maten sjunger också. Det fräser, nästan sprakar om de heta faten. Den uppsaltade roscofflöken i botten kommer vara perfekt karamelliserad när man väl kommer dit ned. Ovanför ligger de kraftiga brödkrutongerna täckta med ett lager manchego. Räkorna kommer sen och fullständigt dryper av parmesan, vitlök och sambal oeleck, medan gambasen ändå fortfarande har kvar lite av sin själ inne i mitten. Det här är galet bra. Jag tror det blir en liknande föreställning redan ikväll igen.
Chili- och vitlöksräkor på fräsande stålfat med bröd och manchego
Ingredienser
- 8 tigerräkor 6/8-räkor
- 1 roscofflök (skuren i tunna klyftor)
- 2/3 roscofflök (finhackad)
- 4 vitlöksklyftor (zestade/pressade)
- 4 dl fint riven parmigiano reggiano
- 65 g (den lilla burken, ca 4msk) sambal oeleck
- rapsolja och smör att steka i
- 1/2 baguette
- 8 skivor manchego
- persilja
Gör så här
- Kasta in gjutjärnsfaten högst upp i ugnen med grillen på högsta värme. Låt faten stå i ugnen i minst 45 minuter.
- Klyfta en roscofflök. Finhacka den andra.
- Häll upp lite kallt vatten i en skål. Salta på rejält, tänk en matsked salt till 2 dl vatten. Ha ned den klyftade löken. Låt den sen ligga där fram till servering.
- Ha ned lite rapsolja tillsammans med hälften sambal oelecken i en het panna. Kasta ned räkorna och stek på hög värme. Sänk sedan värmen något, ha ned resterande sambal, vitlök, den hackade löken och en klick smör. Det ska inte vara torrt, inte för blöt. Löken ska bli mjuk, men får gärna ha lite stuns.
- Skär en halv baguette i stora bitar. Stek brödet gyllene i smör. Inte för hårt. Brödet kommer få mer färg i gjutjärnsfaten efter servering.
- Ha ned parmesanen i stekpannan med räkorna. Rör om så att den smälter ut och ihop med oljan och löken.
- Ta upp lökklyftorna ur vattnet och torka av.
- Ta fram gjutjärnsfaten. Stänk ut lite rapsolja i botten av faten. Ha ned lökklyftorna.
- Bygg nu vidare med först brödet, sedan några tunna skivor manchego, sedan räkorna och all sås. Toppa med skuren persilja.