Igår blev det tidig middag. Jag och Sofia var ute och cyklade för att sedan svänga in på Indiska köket. Det stör mig lite att de lagar så bra mat där. Jag kan i ärlighetens namn inte komma på vad jag själv skulle kunna laga som skulle kunna slå deras Lamm Korai. Den är helt fantastisk. Nåja, tidig middag innebär att det finns plats för lite till innan man rundar av och dyker till kojs. Denna kväll rundade vi av med crêpes eller pannkakor. Dessa serverades med hallon, blåbär, farinsocker och vispad grädde. De mest eleganta flamberades i en rom med toner av kokos och annanas. Crêpes ska vara tunna. Riktigt tunna. På vissa crêperier har man särskilda järn som efter att de har hettats upp doppas ner i smeten. Tunnare än så blir de inte. Det är just crêpesens frasighet, sältan från smöret som ihop med sötman från bären och gräddens krämighet gör hela anrättningen så barnsligt god. Man blir lycklig hela vägen ner i magen. Vill man köra lite överkurs kan jag rekommendera Crêpes Suzette.
Crêpes – grundrecept 4 personer
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smält smör
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Låt stå kallt gärna i en timme innan stekningen. Stek tunna pannkakor av smeten i en stek- eller pannkakspanna. Servera med bär, socker och vispad grädde.