Flankstek med rödvinsås, fläsk och purjolök

Flankstek är en styckdel som man ser allt mer av ute i butikerna. Den är relativt billig, men fantastiskt god om man får till det rätt. Rätt innebär att den ska ha en lite krispig yta och vara jämnt rosa rakt igenom. Har man för bråttom blir den seg, väntar man för länge blir den, just det. Seg. Köttet är grovtrådigt men otroligt saftigt och smakrikt. Jag trancherar alltid flanksteken innan servering då jag inte litar på att gästerna skär köttet åt rätt håll. Med flankstek är det lika med katastrof. Om man skär den i halvcentimeter tjocka skivor, passar den lika bra till rödvinssås och råstekt färskpotatis som till den hemgjorda kebaben i ett pitabröd. Idag stekte jag den tillsammans med stekfläsk, purjolök samt rödlök. Det är något visst med kombinationen av nötkött, stekfläsk och purjolök som för övrigt är huvudingredienserna i en klassisk skomakarlåda. Som framgår av bilden bytte jag dock ut potatismoset mot stekt färskpotatis istället som tillsammans med kvistar av timjan, i vitlök stekts knapriga i smör och olja. Idag saknas tyvärr rolig anekdot. Jag tänker inte heller vara dryg, cynisk eller skrytsam. Jag kommer bara att presentera min mat. Det räcker så bra så.

Flankstek med rödvinsås, fläsk och purjolök – Recept 6 personer
1 kg flankstek
500 gr rimmat stekfläsk
30 små färskpotatisar
1/2 kruka timjan
5 vitlöksklyftor (finhackade)

Rödvinssås – recept
100 gr smör
2 schalottenlökar (finhackade)
1 morot
2-3 msk vetemjöl
3 dl vatten
0,75 dl kalvfond
3 dl rödvin
2-3 msk soya

Börja med såsen. Värm upp hälften av smöret tills dess att det tystnat. Ha i de finhackade grönsakerna. Låt steka tills glansigt vackert. Tillsätt mjölet och rör om. När mjölet har fastnat på grönsakerna tillsätt vatten, fond och vin. Låt sjuda under omrörning i ca 10 minuter. Sila över såsen i en ny kastrull och ställ åt sidan. Nu återstår endast att montera såsen med återstoden av smöret, vilket är det sista man gör innan servering. Väl monterad får såsen inte kallna igen, då den då riskerar att skära sig. Monteringen går till så att man på relativt svag värme tillsätter de sista 50 grammen av smöret. Rör runt lätt medan smöret smälter. Värm upp något men sjud inte på för hårt.
Potatisen kan kokas i 5 minuter innan stekning, för att tjäna lite tid. Den är just då inte längre råstekt, men god ändå. Stek med vitlök och timjanskvistar. Var lite kaxig med värmen och våga låt potatisen ligga still i pannan, eller på hällen. (Förlåt, var bara tvungen). Det blir bättre färg då. Lägg potatisen åt sidan och stek på fläsket tillsammans med rödlök i olja. Ta bort löken medan den fortfarande är spänstig. Lägg åt sidan och stek på köttet. Det är färdigt vid en innertemperatur av ca 55 grader. Låt vila. Värm på allt (utom flanksteken) tillsammans i pannan. Håll varmt. Skär purjolöken fint, montera såsen och tranchera flanksteken. På en spegel av sås och med några stekta potatisar omkring, går det nu alldeles utmärkt att bygga en liten hög av flankstek, stekfläsk och purjolök. I just den ordningen.

flankstek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.