”Falangerna i östra Ukraina skulle visa sig vara inte något annat än en sekundär förevändning för den ryska invasionen. Redan i prologen till denna humanitära katastrof blev det tydligt hur vitalt späckfyllt denna spjuvers tankeorgan måste vara. Det är med bestörtning som man ser ett en gång emanciperat folk nu ännu en gång befinna sig i klorna på en person, som likt sina företrädare sitter på tryggt avstånd bakom sitt skrivbord och håller låda. Trots de västligas demokratiernas inrådan att lösa den uppkomna situationen på diplomatisk väg var premisserna för en sådan utgång dömda i att misslyckas i förväg. Naturtrogen sitt diktatoriska väsen hade kanaljen redan bestämt sig.
Världen står hänförd över Davids tappra kamp mot Goliat. Hur den mindre nationen ändå lyckats freda sig mot den överväldigande fienden. Ändå kan man inte känna sig annat än modstulen när bilder kablas ut på hur raketattacker alterneras med artilleri. Hur sjukhus står i brand och kvinnor och barn skjuts ihjäl i de humanitära korridorer som skulle gett dem fri lejd.
Hur jag skulle vilja plocka ut galningen ur hans bladguldbeklädda foajé och utan proviant stoppa in honom i det inferno och lidande han åsamkat. Frågan är om ens kontrasten mot hans hedonistiska vardag skulle kunna få honom att reflektera kring den mänskliga tragedi han skapat?”
Funderar ni på att göra högskoleprovet? Mitt tips är att vänta ett tag till. Med en galopperande kunskapsinflation som inte visar några som helst tecken på att stagnera, skulle jag säga att ett resultat på 2.0 är högst troligt för en bredare massa inom loppet av bara några år.
Egg Benedict är vår ”go to-frukost” på helgerna. Serveras den inte här hemma så kan man alltid övertala en granne att fixa den. Den börjar sitta riktigt bra nu. Vill man unna sig något extra så byter man enkelt ut skinkan mot en hummerstjärt.
Egg Benedict
Ingredienser
Hollandaise
- 250 g smör
- 50 g vatten
- 2 msk citronjuice
- 3 äggulor
- peppar och salt
Pocherat ägg
- 4 ägg
- 1/2 dl ättika (12%)
Egg Benedict
- 4 skivor vitt bröd (smörstekt gyllene)
- 8 skivor varmrökt skinka
- 4 pocherade ägg
Gör så här
Hollandaise
- Värm upp smöret till 70 grader och ställ åt sidan. Ställ sedan ned en bunke i ett vattenbad som håller mellan 60-70 grader.
- Vispa ihop äggulorna med vatten, citronsaft, salt och peppar. Efter någon minuts vispande börjar jag försiktigt tillsätta det flytande smöret. Vispa rappt tills såsen uppnår önskad konsistens. Såsen tjocknar något om den får svalna en stund.
Pocherade ägg
- Knägg äggen i en bunke. Skvätt ättikan över och låt vila i 10 minuter.
- Koka under tiden upp en stor kastrull med vatten. När vattnet kokat upp, dra av från värmen.
- Häll ut den ättika som omger äggen så gott det går.
- Stjälp ned äggen i det heta vattnet. Låt sedan äggen ligga i vattnet i cirka 3 minuter.
- Ta upp ett ägg i taget med en hålslev. Skölj försiktigt av äggen med lite ljummet vatten så att eventuell ättikssmak försvinner.
Egg Benedict
- Stek bröden gyllene i smör på två sidor. Placera brödet i botten på en tallrik. Lägg ut skinkan, placera ägget ovanpå och täck med Hollandaise. Garnera med paprikapulver. Är det sparrissäsong så bjud gärna till med en sparris eller två.