Feijoada – brasiliansk böngryta på Esthers vis

Då var det höst och med det vet alla som hänger på matbloggar att det är dags för grytor igen. Jag älskar ju en mustig gryta, ett tungt rödvin med en värmande brasa i bakgrunden. Jag gör det. Vem gör inte? Samtidigt hör jag hur jäkla pretto det låter. Hur klyschigt det är. En plattityd. Mustig gryta liksom. Vilken gryta som kokat i timmar med fonder, kanske vin, örter och lök blir inte mustig? Vem dricker blaskigt rött och vilken brasa är inte värmande? Jag menar, jag älskar ju smaken av gryta, gillar rödvin och värmer mig gärna i det sprakande skenet. Jag är en romantisk romantiker som egentligen bara schnuuusar och är överdryg ibland för att väga upp. Med gryta, rödvinskupa och brasa riskerar det dock att bli lite för uppenbart. Fasaden spricker och min inre fjolla blottas. Ha ha. Jag ler lite. Det är ok. Jag låter den göra det. Ni visste ju alla redan.
Nåja, problemet med manligheten löste sig. Vår underbara Esther erbjöd sig att laga gryta åt oss. Jag kunde bara glida med, skylla på E och säga att gryta, rödvin och brasa var hennes idé.
Vi bjöds en Feijoada, en brasiliansk böngryta på bl.a. fläsklägg, stekfläsk och svarta bönor. Att uttala Feijoada lärde jag mig för en vecka sedan. Att stava till Feijoada är alltjämt ett problem. Jag har en fusklapp bredvid datorn.
Feijoada innehåller egentligen inga exklusiva ingredienser, den är inte särsklit komplicerad att laga, utan är mer ett bra exempel på att god mat inte behöver vara dyr. Bara vällagad. Jag har hört att det kallas för slavmat, men en Feijoada passar lika bra då haciendan bjuder upp till fest.
Esther serverar sin Feijoada med Farofa, en annan brasiliansk specialité, en rödvinsvinägrett på tre sorters paprika, gul lök, tomat och färsk koriander. Tallriken toppas med filéad apelsin och en stark chilisås. Och ja! Jag är övertygad. Bönor kan vara gott. Berätta bara inte för någon. Tack för en härlig söndagsmiddag E!

Feijoada – recept 6 personer
800 g svarta bönor (blötlagda sedan ett dygn, minst några timmar)
1 stort rimmat helt fläsklägg
500 g stekfläsk (svålfri)
6 chorizo (med hög kötthalt)
4 ölkorvar (kabanoss)
2 ölkorvar av starkare typ
2,5 solovitlökar (grovt hackade)
1-2 lagerblad
salt och peppar

Lägg bönorna i vatten över natten. Om det inte hinns med går det bra att de ligger endast en kortare tid, men minst en timme, gärna två.
Sila bort vattnet och slå ner bönorna i en stor kastrull. Stoppa ner de skivade ölkorvarna och fläsklägget i kastrullen. Krydda med salt, något lagerblad och eventuellt lite svartpeppar. Fyll upp med ungefär dubbelt så mycket vatten som bönor.
Låt sedan allting koka försiktigt i ca 2,5, gärna 3 timmar. Bönorna ska nu vara mjuka, annars kan man behöva tillsätta lite mer vatten.
Efter att allting har kokat, är det dags att steka den skivade chorizon, den grovt hackade vitlöken och stekfläsket som skurits i bitar. Blanda sedan ner allt det stekta i kastrullen och låt koka ytterligare i ca 2 timmar. Bönorna ska vara sönderkokta och såsen ska ha tjocknat.

Faroffa – recept
2 gula lökar (finhackade)
2 ölkorvar (skuren i skivor)
knappt 100 g smör
cassavamjöl (valfri mängd, pannan ska fyllas upp)

Stek löken mjuk och lägg efter en stund ner ölkorven. Tillsätt sedan cassavamjölet och mer smör. Stek i några minuter, rör om i botten och servera sedan tillsammans med en vinägrett. (Se bilden längst ned).

feijoada

feijoada

farofa

 

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. ettkryddigtkok skriver:

    Ser väldigt gott ut 🙂

    1. Thomas skriver:

      Det var det. Jag som tidigare haft lite svårt för bönor gillade grytan skarpt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.