Fest med musslor på nya Serie 8-hällen med PerfectCook

REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOSCH

Matlagningen i det nya köket är i full gång och jag vill fortsätta köksserien med att berätta om den kanske viktigaste av de nya vitvarorna – induktionshällen. När jag letade häll hade jag flera kriterier som jag utgick ifrån. Jag ville ha en generös induktionshäll som rymmer många kärl samtidigt. Mitt femte hjul, den extra kokplattan jag tidigare behövt plockat fram ibland skulle kunna förpassas till uteköket för all framtid.

Att hitta breda hällar med fler värmezoner än fyra är inget problem. Det finns en uppsjö av hällar som utlovar ”kockglädje” med möjlighet att koka upp dussinet kastruller samtidigt. Jag tycker dock inte att man bara ska nöja sig med det. När jag hittade premiumhällarna från Bosch så förstod jag att det inte bara var en stor häll jag behövde. Några av de smarta funktioner som är inbyggda i Boschs Serie 8-hällar motsvarar närmast vad det innebär att ha en egen nisse hemma i köket. Medan jag förbereder övriga moment håller den koll på det som redan är igång. Jag ger hällen en kort instruktion i den högupplösta fullTouch TFT Displayen. Med få responsiva knapptryck gör den sedan exakt vad jag bett den om. Oavsett om det handlar om att binda ihop fler zoner till en stor FlexInduction-zon, eller att hastigt stoppa ett överraskande uppkok med mjölk.

Serie 8-hällen svarar kvickt utan att göra fel. Den misstolkar aldrig och tar inga initiativ som jag inte får godkänna i förväg. Om jag av någon anledning flyttat en kastrull till en annan zon, frågar den vänligt om den ska föra över värmeinställningarna till den nya zonen. -”Ja, tack”, svarar jag leendes med ett knapptryck. Omedelbart stängs den tidigare zonen ned medan den nya går igång på samma värme. Hur kunde jag i förväg inte förstå hur praktiskt och bekvämt det är med en sådan funktion? Här har Bosch tänkt till.

I hällen finns även PerfectCook-funktionen som gör det möjligt att med en trådlös koksensor bestämma och övervaka temperaturen i ett matlagningkärl. Man ställer smidigt in önskad temperatur varpå hällen sedan automatiskt reglerar värmen så att önskad temperatur uppnås och bibehålls. Med denna funktion är det slut på överkok eller svarta kastrullbottnar. Funktionen kan användas till allt från att låta en sås reducera till att sjuda potatis eller fritera. Jag kommer att berätta mer om spännande funktioner som PerfectFry framöver.

De många smarta funktionerna som hällen bjuder på gör inte bara timmarna vid spisen enklare. De gör även matlagningen säkrare. Det är bekvämt, men det är säkerhetsaspekten jag gillar mest. Det spelar ingen roll hur noga man är. Med många moment under tidspress är det otroligt lätt att exempelvis frityrgrytan glöms bort. Istället kan man koncentrera sig på att preppa i lugn och ro. Man kan förbereda en makimosaik i tempura och helt släppa tanken på den heta frityrgrytan. När rullarna är redo är oljan perfekt tempererad och klar för fritering. Då rullarna åkt i och temperaturen på oljan går ned, märker jag hur induktionshällen blixtsnabbt svarar med att höja temperaturen för att hastigt komma upp till den inställda temperaturen igen. Hällen har helt ersatt fritösen och det var precis det här jag talade om i det tidigare inlägget där jag menade att hela köket har blivit en enda stor maskin.

PerfectCooksensorn snäpps enkelt på och av kastrullen.
Nu är det bara att välja ”Koksensor” och ställa in önskad temperatur.

Samtidigt som Bosch Serie 8 AccentLine design PXX995KX1E är en av de mest intelligenta induktionshällarna på marknaden så är den inte svår att använda. Tekniken står aldrig i vägen för användarvänligheten. Ingen i familjen har ännu behövt öppna bruksanvisningen för att kunna använda en speciell funktion. Mycket lär man sig under tiden man bläddrar runt i menyerna. De gånger vi tagit fram bruksanvisningen har det mer berott på att vi vill veta mer om de finesser som ryms under hällens blanka yta. Det här är en häll för alla, men även för den kräsne som sällan blir helt nöjd. Ikväll blir det något så enkelt som nykokta musslor. Även Moules marinières tycks smaka ännu lite bättre tillagade på just den här hällen…

De olika menyerna i TFT-displayen innehåller helt makalöst vackra animeringar med tips om värme och tid för olika råvaror.
Musslorna är serverade. Moules marinières – musslor på sjömansvis.

______________________________________
Foto: Ruben Nero & Thomas Karlstein
Detta är ett reklamsamarbete. Inlägget presenteras i samarbete med Bosch

Kastruller av Cristel från KitchenLab.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.