Gör rent hus i kylskåpet och finn matglädjen igen!

REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOSCH

Vi provar en ny grej idag för att finna greppet. Att tänka medan det skrivs. Inte för att jag brukar skriva tanklöst, tanklöst skriva eller ens löst skriva utan tanke. Möjligen har jag någon gång tänkt löst utan att ha skrivit, men om, så kanske någon skulle säga att jag bara smickrar mig själv. Hur som helst. Är det slut på idéer måste man ta nya grepp.

Det är allmänt känt. Ibland saknas inspiration för att laga mat. Jag menar inte de tillfällen då man är trött på att stå i köket, utan mer på de dagar då lust finns, men idéer saknas. När dessa tillfällen kommer, gudbevars, brukar jag ställa mig och ironiskt le brett framför kylskåpet. Jag håller sedan andan, blundar och öppnar i förhoppning om att där ska finnas något att spinna vidare på när jag öppnar ögonen. Jag tänker:

-”Ge mig ett protein att trolla med, några fräscha grönsaker, bara en enda bortglömd årgångschampagne…”

Ofta blir man rätt besviken. Ok, visst har man någon gång sprungit på en bortglömd salsiccia eller en påse användbara räkor, men det där med champagne har jag hittills bara drömt om, aldrig upplevt. Finns inte matidéerna så är de knepiga att tvinga fram. När tankarna inte vill dansa kan det vara bra att i de första trevande stegen börja med att fokusera på tillbehören. Kanske ta en god sak från en rätt och en favorit från en annan. Det största misstag man kan göra är att stämpla in på hjärnkontoret och söka efter en gammal favorit man känner sedan tidigare. Brist på inspiration är hjärnans sätt att utmana och skrika efter något nytt. Ta tillfället i akt. Lyssna på den.

De allra bästa idéerna kommer gärna av sig själva, ofta i ett kreativt rus av upplysning efter att man sett en exceptionell råvara framför sig. De mer vardagliga rätterna kan dock bli till bara efter att man sett en speciell ”smak” i kylskåpet. Se därför till att alltid ha en bra grund hemma. Något fräscht grönt, en bit rotfrukt och två sorters lök. Alltid minst två. Olika typer av fonder hjälper långt, liksom något att syra och smaksätta med, tänk citron, vinäger, dijonsenap, soja, sardeller eller kapris. En neutral olja, smör, ägg, en kvarglömd parmesanost eller annan matlagningsost bör finnas där. Det underlättar såklart med en mjölkbas såsom grädde, crème fraiche eller yoghurt, men det är inget måste.

Med enkla råvaror, de flesta med hyfsad hållbarhet, kan man ledigt slänga ihop en variation av middagar. Basvaror som ris, gryn, pasta och potatis ska man kunna räkna blint med. Det som behöver läggas till därefter är bara proteinet. Har man åtminstone en del av det som beskrivits ovan så kan man ju unna sig ett kvickt besök hos fiskhandlaren eller i Köttboden. Godare och finare, bättre men mer sällan. Det är ändå smidigt, man slipper ju kompletteringshandla efteråt.

En färsk isad regnbåge kanske man inte springer på i sin kyl helt apropå, men några rotfrukter som exempelvis betorna nedan är bra att ha hemma. De kan göra underverk för både smak och färg, både i sallad eller sås.

Mitt bästa bot på dålig fantasi är ett välstädat och grundutrustat kylskåp där man snabbt kan få överblick. Snyggt och fräscht. Genomskinliga fack i dörrarna, en bra LED-belysning och särskilda dedikerade zoner för förvaring av grönsaker och andra råvaror var därför några av mina grundkrav när vi bytte ut kylskåpet. I nya side-by-side-kylen från Bosch fann jag allt detta och lite till – bland annat en för Karlstein närmast skräddarsydd detalj…

En sak som jag lade märke till med vårt förra kylskåp var att temperaturen var väldigt varierande. Särskilt blev det tydligt vid längre matlagningspass och större inhandlingar. Den nya kylen KAG90AI20 från Bosch är utrustad med fläktassistenten MultiAirflow system som cirkulerar den kalla luften i hela kylen. Temperaturen kan därför hållas konstant även vid ett mer frekvent öppnande. Freshsense-sensorerna utspridda i både kyl och frys övervakar ständigt temperaturen och ser till att den är lika både nere och uppe. En annan funktion är SuperCooling, som med ett knapptryck hastigt kyler ned nya råvaror och förhindrar att de redan kylda värms upp. För att motverka onödig energiförbrukning återgår kylen till inställd temperatur efter 6h. En liknande funktion, SuperFreezing, finns såklart också för frysen. Perfekt efter storhandlingen då mycket ska frysas ned snabbt.

Nyss beskrivna funktioner är viktiga, då de ser till att hålla råvaran fräsch under hela dess hållbarhet. De må arbeta tyst i det tysta, men de finns där. När man väljer en ny kyl så vill man dock alltid ha det där lilla extra. Vad var det som kändes skräddarsytt? Oumbärlig är den, men det var inte den automatiska avfrostningen, temperaturkontrollerna eller den intuitiva kontrolldisplayen som var avgörande. Inte ens var det vatten- eller ismaskinen i dörren som kvickt levererar både friskt kallt vatten, iskuber och iskross. Det jag föll pladask för var det som Bosch kallar HomeBar. Som knappast kan ha undgått någon serverar jag varje vecka en fredagsdrink. Den inbyggda luckan i dörren som leder in i den rymliga hyllan gör att jag omedelbart får åtkomst till hela mitt batteri av pipflaskor med sockerlag, lime och andra cocktailingredienser. HomeBar är även perfekt på middagsbjudningarna då man enkelt vill kunna greppa en flaska mousserande för att fylla på gästernas glas. Detta utan att varje gång behöva avslöja det innehåll som dolts bakom kylskåpets dörr. Att den fungerar som en klimatsmart ishink får man på köpet. Den duger dock inte bara till fest. På vardagarna använder vår son luckan för att snabbt hinna få fram ost och smör till frukost innan han förmodligen springer till bussen.

Ok, tänk tanken att du efter att ha läst detta inlägg står framför ditt kylskåp redan ikväll. Innehållet, ett sammelsurium, ser ut som att det åkt minst två varv i tvättmaskinen. De en gång så klara glashyllorna är fläckade av något som du endast har en idé om vad det en gång varit och det närmaste Parmigiano Reggiano du kommer är en möglig skank hushållsost. Dra då fram en stor sopsäck, skicka någon att köpa pizza och hjälps åt med att röja ut och torka rent i hela kylen under tiden. Sätt er sedan ned med pizzan och skriv ned varenda maträtt ni kan komma på som börjar med bokstaven A, B, C osv. Börja om på nytt. Gör rent hus och fyll på med nya råvaror redan imorgon. Handla inte åt Er, handla åt kylen. Redan snart kommer ni att belönas med gentjänsten. En vis man sa att människan kan bli glad och finna inspiration av endast fyra flaskor fond i olika smaker. Det finns inget som är så tillfredsställande som att få ställa in nya färska matvaror i ett nytt rent kylskåp. Råvaror vackert uppställda med luft emellan. Inga högar. Allt på sin plats. En låda med grönt, en hylla med frukost och en dörr med några flaskor vin. All mat smakar bättre efter det. Prova!

______________________________________
Foto: Ruben Nero & Thomas Karlstein
Detta är ett reklamsamarbete. Inlägget presenteras i samarbete med Bosch.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.