Grassera i glöggminglet – advent, glögg och tillbehör

Ingen tid att spilla. Idag gör vi julgodis som björnbärsremmar, glöggtillbehör som smördegsklämmor med ädelost och dadel- och portmarmelad, en adventspannacotta med smak av pomerans med kryddig glöggtopp och rostad kanderad mandel. Perfekta, enkla smårätter för adventsfirande och gottebord. Det må vara julklibbigt på golvet, men allt sitter. Fram med moppen. Snart är det bara att duka upp.

Nedan kommer förslag på recept och tillbehör på saker till kommande söndagar. Visst känns det som att vi uppmärksammar första advent mest. Vi vill komma igång. Jag tänker dock att man kan lära sig av första advent, göra det bättre till den andra, jobba ännu hårdare inför den tredje och precis innan jul, på fjärde advent, är man näst intill fullärd. Råkar den fjärde advent infalla på julafton är det bara att slå näven i bordet och bjuda på examen i godsaker ändå. Man ska ta varje chans som finns att fira lite extra.

I fokus på advent står förstås glöggen. Vi har nästan helt slutat att köpa glögg. Är middagsvinet, det vita eller röda, inte till full belåtenhet – ställ det åt sidan och öppna en annan. Vinet som står kvar på bänken blir perfekt att göra glögg på. I med glöggkryddor och socker, sjud upp och låt sedan stå och dra under lock. Bäst blir glöggen om det får stå med pomerans, russin och nejlikor över natten. Krydda upp med en god rom, cognac eller whisky. Idag blir det hemgjord glögg som fredagsdrink.

Jag är normalt sett ingen julfirarguru, men visst, det här blev mer än ok. Särskilt när snön faller ned utanför och brasan är tänd. Myyyyys! (En del av mig får knottror av det ordet. Jag vill streta emot, men folk verkar ju gilla det så vi kör.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.