Det här är en bra del av en lunch, som jag gärna serverar med en kall öl eller varför inte ett glas rosé. Perfekt så här när sommaren ligger och trycker på runt hörnet. Serverad ovanpå en skiva ljust levainbröd är dessa heta räkor verkligen något extra. Räkorna känns dessutom mycket fräschare än de annars färdiga, heta räkorna som man kan köpa på burk bland övriga småtapas.
Tomatsalsan kokas mustig, med mycket vitlök, chili och basilika. En viss sötma kan även anas och kommer ifrån balsamvinägern. Idag fann jag några små gula körsbärstomater som fick åka ner i salsan. Den knallgula färgen livade upp. Jag serverar de heta räkorna kalla, men jag kan absolut tänka mig att de även fungerar utmärkt att servera lite halvljumma. Heta räkor fungerar som sagt bra till lunch, som eftermiddagssnacks och som drinktilltugg. Kanske som vickning? Idag fick de ställa upp redan till frukost, men det är ju bara jag. Varför vänta till lunch eller eftermiddag med att äta det som man egentligen redan vill ha till frukost. Det blev ingen öl till dock. Det är ju inte semester ännu.
Heta räkor – Recept 2-4 personer
200 gr skalade räkor
4 vitlöksklyftor (pressade eller finhackade)
2 röda chilifrukter (finhackade)
1/2 dl olivolja
1 schalottenlök (finhackad)
1/2 kruka basilika
1 burk finkrossade tomater (alt. passerade)
ev. några små kluvna gula tomater (tillsätts samtidigt som de krossade tomaterna)
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
sambal oelek, flingsalt och svartpeppar
Fräs på den finhackade chilin och vitlöken i olivolja. Sänk värmen något och tillsätt schalottenlöken. Stek tills den blivit genomskinlig. Vi vill inte ha gyllenbrun lök. Tillsätt de finkrossade tomaterna, vattnet, balsamvinägern och basilikan. Låt sedan koka lugnt under lock i cirka en halvtimme. Rör om då och då. Blir såsen för tjock eller börjar denna koka torr, tillsätt mer vatten. Se dock till att det mesta av vattnet kokat bort innan ni tar av såsen från plattan.
Kyl sedan ner tomatsalsan. Har jag bråttom brukar jag ställa kastrullen i ett isbad. Tillsätt sedan räkorna och smaka av med salt peppar och eventuellt lite sambal oelek för att justera och vrida upp hettan lite. Låt gärna räkorna vila i salsan i någon timme innan servering. Varför inte förbereda det hela dagen innan? Då blir de heta räkorna bara ännu hetare och smakerna hinner gå ihop på ett helt annat sätt.