På allmän begäran – idag är det dags för en foodtail. En fredagsdrink med tilltugg. När folk skriver till mig mitt i natten, står med plakat utanför fönster och skriver kampsånger i ett enda syfte är det dags att lägga sig platt och lyssna till sin publik. Det är en comeback att jämföra med James Brown (Living In America, 1986), Meat Loaf (I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That), 1993), Eagles (Get over it, 1994), Santana (Supernatural, 1999), Kylie Minogue (Can’t Get You Out Of My Head, 2002) eller Roy Orbison (You got it, 1989).
Visserligen är det bara något år, läs tre, sedan jag skrev om foodtails senast, men när en kreativ idé slår till är det bara att skrida till verket. Sista förra gången bjöds det på Pisco med ceviche. Ceviche är ”svårt gott” som en kompis skulle ha sagt. Min personliga favorit bland de foodtails som blivit av och kommit upp här, hittar man i de bacontoppade, gratinerade ostron som serverades med ett glas fyllt till hälften med Guinness, hälften champagne. Rockafella Skank fick den heta den gången. Så otroligt kreativt av mig.
Någon sa att den hatar hur anglosaxarna har snott vårt ord för gravad lax – gravlax. Anledningen till frustrationen är att ”de ju för f-n har ett eget ord för lax, använd det!” Jag vet inte, jag tycker att det låter lite gulligt med ”grav-lax”. Det är något att vara stolt över. Det är enkelt att förstå att det anses vara en ganska exotisk rätt för folk utomsocknes, samtidigt är gravad lax ett av mina första matminnen. Som barn fanns det inte en godispåse i världen som kunde locka bort mig ifrån ett fat med gravad lax, men de historierna jag ältat tidigare.
Gravad lax är ena halvan av kvällens foodtail. Den gravade laxen finhackas till en tartar och serveras ovanpå en sötsyrlig fänkålssallad. Fänkålssalladen med dill, är i grunden densamma som den jag serverade till fläskläggen, med den skillnaden att jag sötat upp salladen med agavesirap. Över laxen ringlar jag en olivolja som infuserats med svartpeppar i en sifon. På toppen några picklade korianderfrön, dill och finhackad picklad schalottenlök. Förutom olivoljan binder rosa Himalayasalt ihop det snyggt med cocktailen.
Cocktailen är heller inte något konstig alls. Den består av vodka, gurkjuice, citron, melonlikör och torr vermouth. Ingredienserna rörs ihop med is och silas upp i ett cocktailglas. Drinken garneras sedan med en gurka i girlang, samma svartpepparinfuserad olja som över laxen. Himalayasalt.
Det här med foodtails är inte alldeles dumt. Jag måste leta vidare bland de idéer som skrivits ned och komma tillbaka. Snart.
Himalayan cucumber & gravlax tartar – foodtails
Ingredienser
Himalayan cucumber – en cocktail
- 5 cl Absolut Elyx
- 1,5 cl torr vermouth
- 1,5 cl Midori (melonlikör)
- 2 cl citronjuice
- 4 cl gurkjuice (mixad och silad gurka)
- Gurkgirlang, svartpepparinfuserad olivolja, Himalayasalt att garnera med
Gravlax tartar
- fänkålssallad (recept nedan)
- 125 g gravad lax
- picklade korianderfrön
- dillkvistar
- picklad finhackad schalottenlök
- rosa Himalayasalt
Fänkålssallad med dill
- 1 fänkålsstånd
- 1/2 kruka hackad dill
- 1/2 dl olivolja
- saften från en liten citron
- 2 msk champagnevinäger
- peppar & salt
- agavesirap 2-3 msk
Gör så här
Himalayan cucumber – the cocktail
- Blanda vodka, vermouth, midori och gurkjuice i en shaker med is. Rör om ordentligt.
- Sila upp i glas och garnera med gurka, några stänk, eller en kort ”släng” av olivoljan och sist några saltkorn.
- Olivoljan infuserar jag i en sifon. Slå ned 1 dl olivolja i en sifon (0,5L). Ha ned en matsked nyss grovt krossad svartpeppar. Sätt på locket, vänd upp och ned och kör i tre gräddpatroner. Ställ sedan åt sidan i någon timme. Släpp ut trycket långsamt med locket uppåt. Skruva av locket och sila bort pepparkornen. Klart.
Gravlax tartar
- Finhacka laxen.
- Lägg en matsked av fänkålssalladen i botten på en liten ramekin. Lägg en matsked hackad lax ovanpå.
- Garnera med dill, picklade korianderfrön, picklad finhackad schalottenlök och några korn rosa Himalayasalt.
Fänkålssallad med dill
- Skär eller hyvla fänkålen på en mandolin i skivor om cirka 3mm. Gå över skivorna några gånger med kniven så att de delas även några gånger på den andra ledden.
- Lägg fänkålen i ett isbad i 10-20 minuter.
- Gör under tiden vinägretten. Smaka av med salt och peppar. Ha ned tillräckligt med agavesirap så att en behaglig sötma uppstår. Gör den dock inte för söt.
- Torka av fänkålen och bland ut med den hackade dillen i vinägretten.