Kött, sås och pära – alla hjärtans dag i medelåldern

-”..,men när det ändå är, kan du ju passa på att hänga tvätten också!”

Personligen är jag inte så mycket för det där med geléhjärtan i ask och bortsett från ett och annat tulpanknippe till helgen, så har jag nästan helt slutat att köpa blommor. Räknar man bort tulpanerna så går det nog åt mer blommor till maten än bredvid. Jag hör hur galet det låter, men kan samtidigt inte låta bli att tänka på vad kronblad från tulpan kan göra för en i övrigt annars tråkig grön sallad.

Det blir kanske inte blir så mycket sött kärleksgodis eller snittade blommor i vas, men även jag kan vara uppvaktande. En dag som denna hörde jag mig därför för om det inte var läge att hitta på något extra i matväg. Medan ostron och skaldjur skymtar förbi i tanken och precis när de ska sköljas ned med en perfekt kyld champagne kommer det lätt oväntade svaret.

-Då vill jag ha pepparbiff, gräddsås och klyftpotatis. Kött, sås och pära. Jag mår illa av allt det här kring alla hjärtans dag, men när det ändå är, kan du ju passa på att hänga tvätten också!

Wow, vilken utmaning tänkte jag. Kul att man får steppa upp och visa framfötterna så här mitt i veckan. Att man får tänka till lite och göra någonting extra. Få se nu om jag har koll. Grovmalen svartpeppar att rulla biffkanterna i, sen ned i het panna med smör och rapsolja. Halverad delikatesspotatis, vitlök, salt och rosmarin i en påse. Snurra ihop och skaka på bästa El Maco-vis. Ut på plåt och skjuts in i ugn. Hackad lök och kantarell med smör i traktören, en skvätt vitt vin, en fond och skvätten med vatten. Sjud ned, i med en halvliter grädde. Sjud ned igen. Upp på varma fat och sen ut. Om jag mäktar med kanske det till och med blir några knyten baconlindad haricovert.

Ironi gör sig dåligt i text har jag fått höra. Den här rätten kan jag med förbundna ögon hoppandes på ett ben. Även om jag personligen inte tycker den är så rolig att laga, så är det helt underbart att se ditt barnsliga leende när du tuggar i dig pepparbiff. Må det aldrig upphöra. Hur sved detta stycke? Internskämt gör sig förresten också dåligt i text.

Älskling. Jag må inte ligga flåsande på köksgolvet, men det där med tvätten kan du fetglömma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.