Krabban måste vara skaldjurens vattendelare. Man hör sällan någon som tvekar på hummer, kräftor eller räkor. Möjligen kan det finnas någon kvar som ännu inte erkänt ostronens förträfflighet, mot bättre vetande. Alla gillar ostron, några har bara inte förstått det ännu, kanske har de inte träffat rätt? Med krabba är det samma sak. Gillar man inte krabba så beror det förmodligen bara på att man inte provat runt. Den saltsöta smaken med subtil behaglig bitterhet. Konsistensen. Det finns många olika sorters krabba att förälska sig i – den majestätiska kungskrabban, snökrabban från TV-serien Deadliest catch, krabbtaskan från främst norska och irländska vatten och landkrabban. De tre tidigare är att föredra ur ett gastronomisk perspektiv.
Den vanliga bruna krabbtaskan är krabban man växte upp med. Det är den som är krabba för mig. Dock inte sagt att den är godare än någon annan krabba. Det är bara det att innehållet i skölden saknas mig när jag köper en annan art. Sök alltid efter en hona, som när det är krabbsäsong är proppfylld med rom. Hannen har ett något plattare skal och större klor. Ett annat kännetecken, precis som hos landkrabborna, är att stjärten i regel är något bredare hos honan.
Den röda kungskrabban, också kallad Stalinkrabba, Rysskrabba eller Kamtjatkakrabba anses av många vara den godaste krabban. Det lustiga är att man på 60-talet kunde köpa Kamtjatkakrabba på burk för en spottstyver. Ungefärligt pris sägs ha varit cirka 5 kr för en burk på 150 gram. Kanske tänkte man att det var en kommunistisk kopia på hummer, och placerade den bredvid den andra skämskonserven från den tiden – torskrommen. Nu får man nog åka till en nedlagd kärnvapenbas i Sibirien för att få tag på en burk Kamtjatkakrabba. Idag säljs den istället som delikatess i våra fiskdiskar där den betingar ett pris på omkring 1600 kr per kilo.
Även om jag är uppvuxen med att äta krabba kokt direkt som den är, har jag insett vilken härlig råvara det är att laborera och bygga vanliga rätter omkring. En anledning till detta är att det går för fort att äta den annars. Ett enstaka krabben av exempelvis snökrabba kan glida ned på under en minut om man inte anstränger sig med lite plock omkring.
I denna rätt har jag lånat smaker från en klassisk ceviche. Krabbköttet marineras hastigt i limejuice innan det rullas i koriander och fint hackad rödlök. Vid servering vilar krabban på en sås som består av en fond på krabbtaska och reducerad grädde. Såsen kör jag genom sifonen för att få in luft och göra den extra skummig. Att krabban är sval och såsen ljummen ger allt en extra dimension. Innan vi släpper iväg tallrikarna toppar vi upp dem med friterad panko och korianderolja. Om man bortser från fondkoket så tar denna rätt inte längre än 15-20 minuter att göra. Äter den gör man på två sekunder.
Kungskrabba med lime och koriander på skummig krabbgrädde
Ingredienser
Kungskrabba med lime och koriander på skummig krabbgrädde
- cirka 150 g urtaget kött av kungskrabba alt. snökrabba
- 2 dl krabbfond (recept nedan)
- 2,5 dl vispgrädde
- 2 tsk Easy Whip (Special ingredients)
- 1 lime (juicen)
- hackad koriander
- 1/2 rödlök (finhackad)
- friterad panko
- korianderolja (recept nedan)
Krabbfond
- Skalen och allt krås förutom magpaketet från en krabbtaska
- 2 gula lökar
- 1 röd lök
- 6 st Piementos Padron (alt. 1 grön chili)
- en halv röd paprika
- 2 potatisar
- 2 tsk fänkålsfrön
- 2 dl torrt vitt vin
- cirka 7 dl vatten
Korianderolja
- 1,5-2 dl olivolja
- 1 kruka färsk ekologisk koriander
- 2 tsk picklade korianderfrön
- 1 msk av spadet från de picklade korianderfröna
- salt & peppar
Gör så här
Krabbfonden
- Sätt i er krabbtaskan själv över en lunch. Spara alla skal, hjälar och annat bös som inte går att äta direkt. (Släng magpaketet.) Stek på resterna i en panna med lite olja. Använd hög värme, skalen ska närmast rostas, om det bränner fast lite så gör det inte något.
- Medan skalen fräser, hacka alla grönsaker och rotfrukter grovt. Ha ned i pannan med skalen. Tillsätt fänkålsfröna.
- Slå över vinet och låt det ånga in ordentligt. Ha i vattnet och låt sedan sjuda under lock i minst en timme, helst två. Sjuder vattnet bort för hastigt, tillsätt mer.
- När cirka 4 dl av vätskan kvarstår, sila av buljongen ned i en mindre kastrull och reducera tills ungefär hälften återstår.
Korianderoljan
- Ha ned alla ingredienser i en mixer. Kör på högsta hastighet i ungefär en minut. Smaka av med peppar och salt. Sila ned i en pipflaska.
Skummig krabbsås
- Blanda ungefär lika delar krabbfond och vispgrädde en kastrull. Reducera ned till drygt hälften. Vispa ned Easy Whip och sila sedan ned i en Thermo Whip (0,5L). Tryck i två gräddpatroner. Saknas thermossifon går det bra med en vanlig sifon, håll den då varm fram till servering i en Bain Marie. Saknas sifon överhuvudtaget, servera såsen direkt från kastrullen. Om man vill kan man då istället vända ned lite vispad grädde i såsen och vispa upp den precis innan servering.
Kungskrabba med lime och koriander på skummig krabbgrädde
- Klipp upp skalet på krabbenet. Försök att hålla köttet så intakt som möjligt. Dela benet i bitar om cirka 4-5 cm långa. Lägg köttet på en tallrik och pressa över limejuice från en lime. Låt sedan ligga i 10-15 minuter. Vänd köttet någon gång.
- Rulla köttet i en blandning av finhackad rödlök och koriander. Löken måste hackas riktigt fint.
- Fritera under tiden lite panko i rapsolja. Låt torka upp på ett hushållspapper.
- På en mindre djup tallrik, luta krabbitarna mot varandra så att de får lite höjd. Tryck ut lite av skumsåsen runt krabban. Ringla ut korianderoljan och toppa med den krispiga pankon.