Lasagne alla Bolognese

REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOSCH VITVAROR

Den rödvita duken ligger sträckt på bordet. Linneservetterna vilar böljande under kanten på de vita faten och stearinljusens vacklande sken dansar över bestickens bländande sidor. De italienska brödpinnarna spretar nästan blomsterlikt där de står och kastar skuggor ut på duken. Chiantin har luftat i timmar och det rubinröda vinet iklädd bastkjol, har skapat en fet hinna när det slungats i de väl tilltagna kristallglasen. Pavarotti håller hov och i köket blandas tonerna med dofter som inte går att ta miste på. Där samsas basilika, vitlök, inlagda San Marzano-tomater och parmigiano. Aromer från en bolognese på kalv som sjudit sig vacker sedan tidig förmiddag. Allt är framdukat när den krämiga bechamelsåsen varligt flyr ut då sidan på gaffeln långsamt går igenom pastalager efter lager. Det fylliga vinet har redan väckt smaklökarna i en första hälsning och när också lasagnen når munnen är det inledningen på ännu en fantastiskt tonsatt middag…

Vinet – Leonardo Chianti Faisco DOGC

Att ge hela äran för lasagne åt Italien vore inte rättvist. Lasagne – av grekiskans laganon, var en form av tidig pasta som sägs ha rötter i antikens Grekland. Den tillagades visserligen inte med de klassiska italienska ingredienser som är så signifikativt för nutidens lasagne, men likväl med sås och pastaskivor. Även England slår sig för bröstet efter att man funnit lasagne-recept från slutet av 1300-talet. Greker och britter i alla ära. Den största utvecklingen av lasagne, så som vi känner den idag – en perfekt avvägd pastarätt i lager med sås, ragu och örter är just italienarnas verk. Idag tillagas lasagne på alla möjliga sätt. Med hummer eller andra skaldjur, med lax, spenat och ricotta. Italien kanske inte var först, men idag är den typiska italienska lasagnen absolut störst. Just att arbeta med flera lager var italienarnas idé. Mille grazie!

Om bolognesen – köttfärssåsen är lasagnens hjärta så är ostsåsen som man bygger på en bechamelsås lasagnens lungor. Otaliga är de gånger man stått och rört i en bechamel. Nästan lika många är de tillfällen som man har svävat iväg i tankarna, helt glömt bort att tänka bechamel, varpå såsen har bränt fast och snart liknat en bränd papier maché. Innan vi installerade nya breda induktionshällen från Bosch, var det enda knepet för en lyckad bechamel att kedja fast sig själv vid spisen. Nu däremot, sedan den intelligenta hällen har installerats, med en assistent med olika program, alla tydligt presenterade med vackra animeringar behövs inga bojor. Visst måste man fortfarande röra i såsen, men värmen regleras automatiskt och sedan dess har jag lyckats helt okättrad var gång. Snart har familjen glömt julen 2007, då jag inom loppet av en timme lyckades förstöra både lutfiskens bechamelsås och tomtens julgröt.

Häll från Bosch med PerfectCook sensor

Andra exempel på maträtter som assistenten hjälper till med är att steka fisk och reducera ned gräddsås. Är man särskild kontroll-freak finns, som jag tidigare berättat om, en möjlighet att montera en PerfectCook-sensor på kastrullens utsida som känner av och reglerar inställd temperatur trådlöst. Oumbärligt när man vill temperera vattenbad, friterar eller gör öländska kroppkakor.

Lasagne kanske känns som vardagsmat för många, men med kalvfärs i bolognesen, färska örter, nyvalsade pastaplattor, krämig bechamelsås, en duett av italienska ostar och ett fylligt gott vin kan den charma inte bara orangea anglosaxiska katter.

______________________________________
Foto: Ruben Nero & Thomas Karlstein
Detta är ett reklamsamarbete. Inlägget presenteras i samarbete med Bosch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.