Ha ha, det här blev en överraskning i både bemärkelse och betydelse. I mitt tycke är ölcocktails lite knepiga, men oj vad samspelt det här är. Mirium Beerium är en cocktail från serien Hannibal. En tidigare fredagsdrink från samma TV-serie är Punch Romaine. Då Punch Romaine blev en sådan favorit, var jag bara tvungen att fortsätta söka inspiration i serien.
Till den riktigt nördiga föreslår jag att investera i boken Feeding Hannibal – A Connoisseur´s Cookbook. Jag fick mitt exemplar i födelsedagspresent av min son. Bokens mat, desserter och cocktails håller en riktigt hög nivå och svårighetsgrad, varför resultaten, när man lyckas, kan bli både strålande och uppseendeväckande. Mirium Beerium må vara undantaget, det är en riktigt god breezer, men svår att göra är den inte. Det är också kul att i boken läsa om hur teamet bakom maten ställdes inför olika utmaningar. Som när den enda utvägen var att börja ringa runt till olika zoo för att höra om någon giraff nyligen dött. Tydligen ska giraffens höftled likna den av Homo sapiens sapiens.
-”After all, on memorable mornings, the best meal of the day is the first one – even if your’re a jaded cannibal killer. Especially if you are making a new friend, feeding an old enemy… or feeding an old enemy to a new friend.” – Hannibal Lecter
Merium Beerium – fredagsdrinken
Det är ingen gåta att Mirium Beerium fungerar så väl. Utöver ölen så lägger man till ingredienser som egentligen bara förstärker redan befintliga smaker. Mirium Beerium innehåller, utöver en ljus lager; röd söt vermouth (Carpano Antica formula), Amaro (Nonino) och grapefruktjuice.
Då ölen lätt lägger sig på toppen av drinken så gillar jag att toppa upp med lite mer öl vartefter man dricker. Annars blir det lätt för smakintensivt när man kommer ned mot botten av glaset. En nedstucken barsked i glaset gör dock att man själv, mellan munnarna, kan fiska upp smakerna från vinen.
Mirium Beerium betyder ungefär en ”överraskande öl”. En annan, kanske mer känd öldrink är Micheladas.
Mirium Beerium – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4,5 cl Carpano Antica Formula (röd söt vermouth)
- 2 cl Amaro (Nonino)
- 1,5 cl nypressad (gärna röd) grapefruktjuice
- cirka 1,8 dl ljus lager (Peroni)
- en skiva grapefrukt
Gör så här
- Fyll upp ett highballglas med is. Slå i Carpano, Amaro och grapefruktjuice. Toppa upp med öl. Garnera med en skiva grapefrukt och servera med en barsked ”on the side”.