Jag älskar när livet sker. Som nu. När det händer lite, är full fart framåt och ingenting, just ingenting kan gå för fort. Jag är över krönet igen, har vinden i nacken och kände precis en lätt putt i ryggen. På toppen av min låtsascykel släpper jag pedalerna och viner ned för backen. Det är knappt längre jobbigt att gå till jobbet på måndagar. Tisdagarna älskar jag, ännu en dag att pricka av. De onsdagar som passerar förbi är magiska. Torsdagarna. Alltså vilka torsdagar. Jag bara ler. Snart kommer helgen och de är aldrig jobbiga. Helgerna ser jag som en ren bonus, även om de gott också kan ske fort. Sen börjar ännu en vecka om igen och det är precis det jag gillar. Just nu. Jag gillar nystarter och omstarter. Jag gillar oätna uppläggningar, nytvättade bilar, ospillda tröjor och blommor som ännu bara knoppat. Jag gillar det nya året, när saker ännu inte har varit utan ska bli. Jag gillar inte att älta, inte de sämre minnena, bara ibland de goda. Jag är alldeles för nyfiken på det nya och hur det som ska komma ska bli bättre. Kanske är det bara våren som hägrar. Jag blir i varje fall oerhört nedstämd när året man befinner sig i inte längre innehåller en sommar. Nu gör året det.
Idag har jag tagit Päronsplitt, en riktig glassklassiker och gjort drink av den. Det här är en fredagsdrink som är härligt, syrligt grön i basen och med en skumtopp på vaniljsockerlag som bryter av mot det sura. Konsistensen på skummet gör att man direkt tänker på vaniljglass. Hörde precis att Päronsplitt kan vara något av det bästa jag gjort. I drinkväg alltså.
Päronsplitt – fredagsdrinken
Ingredienser
Päronsplitt - drinken
- 4 cl Absolut Pears
- 2 cl Midori
- 3 cl limejuice
- 2 cl Päron Lättdryck (koncentrat)
- 1-2 cl vatten
- vaniljsockerlag att toppa med
Vaniljsockerlag
- 4 dl vatten
- 4 dl sockerlag
- 1 vaniljstång
- 10 g proespuma
Gör så här
- Börja med sockerlagen.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
- Koka upp vattnet med strösockret vaniljskrapet och resterna av stången.
- Låt sjuda i några minuter och kyl sedan ned.
- Mätt upp en deciliter av sockerlagen och mixa det med tio gram Proespuma cold.
- Slå sedan ned det mixade i en sifon och ladda med två gräddpatroner. Låt stå kallt i en timme.
Päronsplitt - drinken
- Rör runt alla ingredienser i en shaker med is. Sila över i ett kylt cocktailglas
- Toppa försiktigt och långsamt med skummet ur sifonen.