Potatisterrin – en potatis mening med livet

Pommes chateau, pommes frites, klyftpotatis, bakad, kokt, råstekt, gratäng, puré. Det finns många olika sätt att servera potatis, men det finns bara en kung av potatis – potatisterrinen. Potatisterrin är som en välkammad intellektuell gratäng som aldrig blir för mäktig. Terrinen kan förädlas med frasigt krisp för att locka vilken pommes frites-älskare som helst. Den kan smälta på tungan, men likväl ha struktur. Den blir aldrig för bränd och salt i kanterna som en gratäng, ej heller trött och medgörlig som purén.

En potatisterrin är inte bara överlägset god i sin kategori. Den kan även varieras. Man kan skiva upp och servera den direkt ur långpannan, då något mjukare. Man kan göra den i förväg och sedan skära upp i kuber och steka på med smör i panna. Då terrinen är färdiggräddad och pressad är den egentligen bara en lång kaka av potatis. Detta innebär att man kan stansa ut cylindrar eller på andra sätt leka med dess form. Har man bara pressat terrinen ordentligt så är den stryktålig nog att utsättas för det mesta som ryms i ens fantasi.

Någon kanske har fått för sig att potatisterrin skulle vara knepigt att göra. Så är det inte. Den kräver förstås lite mer förarbete än en gratäng, men det är bara för att man inte slänger ned skivorna av potatis på måfå. Med en mandolin, eller ännu bättre, en grönsakssvarv blir skivorna av potatis perfekt lika i tjocklek. Omkring 1-2 mm i tjocklek tycker jag är att föredra. Skivandet i mandolinen eller svarvandet går dessutom snabbare än när vilken hemmakock som helst står med kniven och slinter fram potatismynt av varierande tjocklek till det som ska bli en gratäng. Gratängen känns plötsligt som ett oprecist hafsverk utan vare sig finess, inlevelse eller verkshöjd.

Superlativen börjar ta slut, men jag har ännu inte nämnt hur bra terrienen drar med sig alla typer av såser upp på gaffeln. Fick jag bara välja en potatis att göra igen, så skulle potatisterrinen vara mitt självklara val. Det finns lika många recept på terrin som det finns saltkorn i en JOZO-burk. Jag har provat några stycken och kommit fram till att det här är riktigt bra. Terrinen blir inte för torr, inte för blöt och framförallt håller den ihop väldigt bra vilket är en förutsättning för att den ska kunna få kallas potatisterrin. Servera den förslagsvis med en bit oxfilé och grönpepparsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.