Rökt makrill, bacon, vakteläggula på två vis, marinerat äpple och krasse

REKLAM – ETT INLÄGG I SAMARBETE MED BRADLEY SMOKER

Liksom ål och laxfiskar är makrill en fet fiskart som med väl tilltagen fördel kan rökas. Det näringsrika fettet tillsammans med rökning som tillagningsmetod är ännu ett exempel på att ett adderat med ett ibland kan summeras till tre. I den rätt som snart ska presenteras finns lite av allt. Med den rökta makrillen i centrum kommer ett sammelsurium av kompletterande smaker och texturer. Vi brukar vanligtvis servera den som förrätt, någon gång med rökt ål, men på grund av att situationen ser ut som den gör är makrill att föredra. Med makrill, som inte är lika kraftig och fet, finns det ingenting som säger att den inte går att servera även som varmrätt. Då gärna med en extra sallad eller ett gott bröd vid sidan. Rätten med mycket rökighet och smak i sig är ganska kraftig, varför den också passar utmärkt som en del av en längre avsmakningsmeny.

På tallriken ser det ut som något man kan slänga ihop relativt snabbt. Det stämmer. Enkelt är det också. När alla komponenter, gravats, rökts, torkats, pocherats, reducerats och stekts går det väldigt snabbt. Dock kräver rätten lite framförhållning då den har sina väntetider som inte så enkelt kan snabbas på. Är det här något man vill servera på lördagen så bör man nog börja förbereda vissa moment redan på torsdagen.

Idén är enkel. Rökt makrill springer in i ett briskt grönt äpple som marinerats i en juice med ingefära. Snart stöter den ihop med sältan från vårt hemrökta bacon som hastigt pocherats innan det stekts knaprigt och fått torka upp. Krämigheten i den spritsade vakteläggulan, det närmast kaviarliknande i den andra gravade och rökta vakteläggulan. Färskt grönt, med jordiga toner av pepparot från krassen och över allt det där en frisk dressing på äpple, ingefära och olja. Tanken är att blanda toner och smaker från hav och land. En surf n’ turf. Som om en rätt skulle kunna innehålla både bas, mellanregister och diskant.

Detta inlägg är skrivet på uppdrag av Bradleysmoker. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.