Som med Mountain Dry Gin, Forest Dry Gin, Excursion #1 Grapefruit Gin och hela varumärket ND var det med historien bakom Norrbottens Destilleri (ND). Kärlek vid första ögonkastet. När en annons dök upp första gången blev jag vanligt nyfiken. Ginen kom i en design lika kallt karg och avskalad som den norrländska tajgan. I deras berättelse fanns förnimmelser om vindpinade björkar, en historia om älvens vatten som renas på sin väg nedför bergen. Där fanns skogens humus inkapslad i doften av murrig barrskog. Med mig hade ju Norrbottens Destilleri lätt för sig. Jag var inte särskilt svår att snärja. Norrland har sedan, eller på grund av resorna dit i mina barndom, alltid varit något vackert och mystiskt som jag velat tillbaka till. Det är precis som att tiden går lite långsammare där uppe. Som att det är en plats där man får möjlighet att komma något riktigt nära. Närmare det som var från början. I min ödmjuka förundran kring det norrländska väsendet, finns en inneboende vördnad för något större. Det där är svårt att sätta ord på, men är något jag dras emot.
Att jag själv stundtals är en drömmare gör mig också nyfiken på andras visioner och hur de har förverkligat dem. Jag vet ju vad Norrbottens Destilleri är idag, men jag är lika, om inte än mer intresserad av vart de ska. När man läser på om ND så förstår man ganska snart att de bara kommit halvvägs på sin smakresa. Det som startade i bergen (Mountain Dry Gin) och tog oss genom skogen (Forest Dry Gin), kommer så småningom även att passera ängarna och låglandet innan det mynnar ut i bottenvikens hav. Kom nu ihåg att tiden går långsammare i Norrland, ingenting stressas fram. Dennis Bejendal, master destiller på ND, är en person som jag bara känner lätt, men utifrån det lilla vi snackat, så faller hela det här norrbottniska ginpusslet på plats. Det vackra typsnittet i vilket allt levereras har verkligen en genuin tanke bakom sig. Om ND´s produkter är sprungna ur det norrländska med inslag från världen verkar det vara en reflektion av Dennis själv. Historierna och tankarna om dessa svenska gin är ärliga. Dessutom, hur kan man inte gilla någon som bjuder in till att komma och laborera med botanicals i deras rotavap, som säger att man är välkommen att mixa cocktails i deras showroom. Att de även kombinerar dryck med det norrländska köket gör ju inte längtan mindre.
Det är något jag tar väldigt hårt på, produkten måste dofta och smaka det som utlovas. För få produkter som gör det.
Dennis Bejendal
Excursion #1 Grapefruit Gin
Om man har ro att stanna upp för ett slag så har man även tid för utflykter utanför sin vanliga sfär. För det är om utflykter, om Excursion #1, som detta inlägg egentligen ska handla. Minns ni den där limiterade vackra flaskan av premiumgin, den första i Excursion-serien om 1020 exemplar, som tog gin-Sverige med storm i juni när den släpptes? Innehållet ska vi snart komma till, men först måste det bara nämnas att flaskan, designad av illustratören Stina Wirsén, i år var nominerad till det Svenska Designpriset. Den senaste veckan har den prytt min bardisk som en tavla. Samtliga som har gått förbi har inte kunnat låta bli att vända och vrida på den. Vad är fram, vad är bak, från vilket håll gör den sig bäst? Inte bara är det vackert, utsidan kommunicerar även med innehållet. Budskapet förtäljer om utflykten från Norrbotten till Sicilien. Om att ”taking the path less travelled”, om ”a fusion of extremes” och om ett crowdfarming-träd i en klosterträdgård på Sicilien som adopterats.
Jag skulle kunna tala mig varm längre om Norrbottens Destilleri, om de internationella priser som vunnits och om mottagandet i ginvärlden, men nu måste vi komma till saken.
Excursion #1 är en gin med tydliga inslag av grapefrukt, timutpeppar och apelsin. Det man först slås av är en lättnad över att Excursion #1 verkligen håller vad den lovar. Grapefrukten är fruktigt närvarande utan att på något sätt bli bitter, timutpepparen som också bär på toner av grape spetsar till det precis tillräckligt intressant utan att aktersegla något annat. Apelsinen balanserar med rundhet och lätt sötma ut de små fragment av smakspektrat som inte täckts in av grapefrukt och timutpeppar. Trots sin något högre alkoholhalt (45%) är Excursion #1 väldigt behaglig att dricka ren. Detta får mig att bli lite försiktig när den ska utgöra basen i en cocktail.
Excursion #1? Du, den där tog ju tokslut direkt. Jag hade inte en chans!
Alex
Excursion #1 Cocktail
Historien är att Excursion #1 kom till efter att det i Norrbotten, hos ND och Dennis, alltid hälldes en skvätt grapefruktjuice i den klassiska Bee´s Knees. Just Bee´s Knees har legat i bakhuvudet när jag provat fram Excursion #1 cocktail. För att inte hamna allt för nära har jag tänkt lite annorlunda och gjort det aningen knepigare. Svårigheten med en ingrediens av begränsad upplaga är att man inte vill komma allt för långt ifrån den ursprungliga smaken. Smakresan är ju i detta fall redan gjord. Take the path less travelled är ju ledordet. Honungen i Bee´s Knees är ersatt av agavesirap. För att flirta lite med timutpepparen består cocktailen av en skvätt sockerlag på jalapeño. Citronjuicen är kvar, även om den trumfas av en större mängd grapefrukt, båda serverade i sfärform. Tanken är att behålla ginen så orörd som möjligt och att man sedan efter smak får blanda denna cocktail direkt i munnen med antal juicesfärer efter behag. För att flirta med Norrbottens gruvor måste man givetvis ”bryta ut” sfärerna som sekunder innan servering stoppats ned i ett ihåligt klot is. Därav står smurfsläggan lutad mot flaskan. Blommorna får symbolisera ND´s fortsatta resa ut mot ängarna. Glaset får stå för kopplingen till havet och italienska Sicilien. Njut!
Excursion #1 cocktail
Ingredienser
Excursion #1 cocktail
- 6 cl N|D Excursion #1 Grapefruit Gin
Alginatbad
- 5 g Natriumalginat
- 1L vatten (Vet man att dricksvattnet har väldigt hög kalkhallt är destillerat vatten att föredra)
Sfärer (grundrecpt, variera juicerna bara. Sfärerna räcker till ca 4 cocktails)
- 185 g fruktjuice (Blodgrape och citron används sida vid sida i detta recept)
- 3 g kalciumlaktat (KitchenLab)
- 1 g Xanthan gum (KitchenLab)
Excursion #1 cocktail – recept utan sfärer
- 60 ml N|D Excursion #1 Grapefruit Gin
- 15 ml jalapeñosockerlag
- 10 ml agavesirap
- 20 ml citronjuice
- 40 ml grapefruktjuice
Gör så här
Excursion #1 cocktail
Alginatbad
- Börja med alginatbadet. Häll ned hälften av vattnet i en mixer. Tillsätt natriumalginatet. Tillsätt resten av vattnet och försök då att dränka pulvret som lagt sig på ytan. Starta mixern långsamt. Den ska egentligen bara röra runt så att alginatet dras ned. Det ska inte låta ”piskande” om mixern, då har man för hög hastighet och man får luftbubblor vilket man vill undvika. Låt mixern gå i säkert 5-10 minuter tills allt lösts up. Slå över i en mellanstor kastrull och ställ åt sidan.
Sfärerna
- Då drinken på ett sätt delvis ska ätas så använder jag en bra citronlemonad och en färdig grapefruktjuice. Annars hade det blivit lite otrevligt när sfärerna brister i munnen med ren citron. Alternativet är att man sockrar upp en nypressad juice med lite socker för att ta bort den yttersta skärpan.
- Blanda 185 g juice med kalciumlaktat och Xanthan. Jag använder en vanlig stavmixer. Se till att det inte fastnar i botten. Sila sedan juicen genom en väldigt fin sil. Frys sedan in i klotformade silikonformar. De jag har använt här har en diameter på cirka 12mm. Att frysa in i halvklotsformar ger, tro det eller ej, ett väldigt likvärdigt resultat.
- När sfärerna är genomfrusna. Värm upp alginatbadet till omkring 55°C. Ploppa sedan ut några sfärer i taget ned i badet. Se till att de inte ligger i klunga, risken är då att de går ihop. Se till att sfärerna verkligen får kontakt med badet runt om. Flyter de upp så måste de vändas och ösas. Membranet blir tjockare ju längre de ligger, men också mer hållbart och tråkigt. En minut till två brukar vara lagom.
- För med hålslev över sfärerna till ett kallt vattenbad där de sköljs rent från alginat. Används sfärerna inte omedelbart så går dessa bra att förvara i samma juice som de är gjorda av. (Sfärerna kommer att ta smak av det som de ligger i. Membranet är av någon mystisk omvänd Gore Tex-kvalité som släpper in men inte ut. Läggs de i exempelvis läsken Sprite, kommer de ha svällt upp och att vara kolsyrade inom några timmar. Vill man snabba på processen så använder man en sifon. Sfärerna läggs då i en vätska/juice och sedan trycker man in kolsyra. Sedan får den stå i cirka 2h.)
Montering av drinken.
- Kyl ett cocktailglas med is. Blanda Grapefruit Gin med agavesirap i ett mixerglas med is. Rör om med en barsked. Kasta ut isen från cocktailglaset och slå ned gin/agave.
- Släpp ned de kylda sfärerna direkt i glaset, alternativ fyll upp ett isklot med sfärer och servera cocktailen med en liten hammare.
Excursion #1 cocktail – recept utan sfärer
- Blanda 2 dl vatten och 2 dl strösocker med 1/2 jalapeño som hackats grovt utan kärnor. Är jalapeñon väldigt mild i smaken använd en hel. Dra av från plattan när allt socker har lösts sig. Låt svalna och sila sedan bort jalapeñon.
- Kyl ett cocktailglas genom att fylla upp det med krossad is.
- Rör under tiden ihop samtliga ingredienser i ett mixerglas med is.
- Töm ut isen ur glaset och sila upp din drink i cocktailglaset. Garnera med en torkad skiva apelsin och grapefrukt. Drick den medans den är iskall.
En svensk ginsida skrev för en tid sedan att Norrbottens Destilleri ”hakar på” den svenska gintrenden. Inledningen känns lika rapp som ogenomtänkt. Det är min absoluta övertygelse att Norrbottens Destilleri ser på sitt ginhantverk som något helt annat än en trend som de bara hakat på. Deras låga tyngdpunkt kombinerat med en nyfikenhet att finna smaker även bortom den norrländska horisonten, ihop med ett smaklaboratorium och utvecklade distributionsmöjligheter pekar på att jag har rätt. Nu är det bara min högsta önskan, att ND, i väntan på Excursion #2, kan vara så vänliga att destillera fram ännu en upplaga av Excursion #1.
Vill man göra ett virtuellt besök hos Norrbottens Destilleri redan nu, så har alltid så avslappnade David Kringlund varit där och filmat sitt besök. Se hans video nedan.