Salsiccia med bulgursallad och het mangoraja

Denna gång var det dags att få njuta första middagen med salsiccia efter föregående helgs korvmakeri. Jag kände mig lite som en svampplockare, nyss hemkommen från mulleskogen. Av någon anledning hade jag sett fram emot denna kväll länge. Bara jag och familjen. Vår familj, den lilla och lite annorlunda. Jag talade förresten med min syster här om dagen och kom lite av en slump fram till att vi uppfostrat vår son efter principen hot och muta. Vilka fantastiska betingelser, fungerar varje gång. Och eftersom jag får säga det själv, så tycker jag att Eyvind har blivit riktigt lyckad faktiskt. Att han senare tid har börjat att uppvisa ett intresse för matlagning gör ju inte heller pappa nedstämd direkt.
Salsiccian vet ni ju redan hur jag gör sedan tidigare. Bulgursallad var något av en favorit tidigare, men när alla skulle äta matvete, quinoa och allt vad det heter svalnade mitt intresse för allt i grynväg. Visste ni förresten att grynhysterin, som jag skulle vilja kalla den, har lett till att priserna på quinoa har skjutit i höjden i Sydamerika. För boende i länder som Peru och Bolivia är detta ett dråpslag. Den större delen av den viktiga basvaran exporteras och den del som blir kvar har blivit alldeles för dyr för landets egna invånare. Nu känns det ännu bättre och enklare för mig att våga vägra gryn. Nåja, bulgur tycker jag ju om, tyvärr kan jag tänka mig att problemet förmodligen ser likadant ut i de länder där denna vara odlas. Tur att jag inte äter det så ofta.
Ta fram korven så att den är rumstempererad innan den åker på grillen.
Jag börjar sedan med Mangorajan. Nästan lika delar majonnäs och crème fraiche blandas i en bunke. Köttet från mangon finhackas och stöts sedan i en mortel. Chilin finhackas. Samtliga ingredienser inklusive saffran och olivolja blandas ihop. Salta efter smak och låt stå i kyl någon timme, men plocka gärna fram den ett tag innan så att den inte är kylskåpskall vid servering. Var inte snåla med chilin det ska bita ifrån lite ihop med det söta från mangon.
Jag kokar min bulgur i grönsaksbuljong, med finhackad lök, mindre bitar av paprika och en skvätt olivolja. De sista minuterna tar jag av locket för att det ska torka ut ordentligt, för att sedan blöta ner den igen med ännu mer olivolja. En god sådan. Den får sedan vila utan lock för kallna av något. Under tiden förbereder jag en sallad av olika sorters blad. Lite små tomater skivas och blandas ut med olivolja, salt och peppar. När bulgurn svallnat åker den också ner. Salladen är nu färdig att serveras ljummen. Lägg upp med den nu perfekt färdiggrillade salsiccian. Klart. Dryck – ett rödvin såklart – Passitivo Primitivo.

Salsiccia
Recept enligt tidigare inlägg här.
Färdigköpt salsiccia eller annan korv går ju också. Taylor & Jones har bra, liksom Sorunda korvfabrik.

Het mangoraja – recept 4 personer
3/4 mango
3/4 röd chilifrukt
2 dl crème fraiche
1,5 dl majonnäs (Hellmanns)
1 pkt saffran
flingsalt

Bulgursallad – 4 personer
1 mix av olika salladsblad
10 körsbärstomater
grönsaksbuljong mängd enligt recept
bulgur (mängd enligt recept för 2-4 personer)
1/2 gul lök
1/2 grön paprika
1/2 dl olivolja

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Thomas Karlstein skriver:

    Tack, jag försöker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.