Det sägs vara en hållbar drink. ”Working in a substainable way does not make you loose quality, it makes you even more creative.” Just den meningen hämtad från klippet nedan, får mig att tänka på lite kylskåpsrensning, men visst är det så. Är ingredienserna begränsade, eller vill man ta tillvara på precis allt så måste man vara kreativ. Och lite så är historien bakom drinken – Save the legacy – som Oscar Drigoris representerar Sverige med i @bacardi.legacy
Jag som älskar, men inte tål färska äpplen. Jag som kan mysa slut en hel flaska portvin till några ostar, fullkomligt älskar idén med den här drinken. Den är tidlös, serveras på en lapp av återvunnet läder och innehåller äpplen som varit med oss sedan ”Adam and Eve” och rött vin som funnits sedan 8000 år. Den yngsta ingrediensen i drinken, Bacardi 8, fyller 156 år, vilket innebär att någon kreativ rackare i teorin hade möjlighet att röra den redan år 1863.
Om denna drink blir den nya moderna klassiker som Oscar hoppas på återstår att se. Vad som är klart är att aldrig har väl en så ung drink innehållit så mycket historia. Exakt hur Oscar gör sin vin- och äppelsirap vet jag inte, men jag tänka mig att den ser ut ungefär som den i receptet nedan.
Har man inte vägarna förbi Karlsteins, så finns den även på Penny & Bill i Stockholm där Oscar har sin bas.
Save the legacy – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4 cl Bacardi 8 (mörk rom)
- 1 cl vin- och äppelsirap (recept nedan)
- 1 cl portvin
- 0,5 cl Amaro
- en torkad skiva äpple och en dimma chaite
Vin- och äppelsirap
- 2 dl överbliviet rött vin
- 2 dl socker
- 2 röda äpplen i bitar (utan skrutt)
Gör så här
- Rör runt alla ingredienser med is och barsked i ett glas. Sila över i ett kraftigare whiskyglas med is. Spruta en dimma av chaite över för att komma åt tonerna av kanel.
Vin- och äppelsirap
- Koka upp vin, socker och äpplet skuret i bitar. Låt sjuda utan lock på låg värme tills dess att den börjar tjockna och bubbla och ungefär hälften återstår. Sila av och låt svalna.