REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOSCH
I år är jag mer förberedd än någonsin att möta tiden efter semestern. Jag vet. Det känns lite obehagligt att prata på det viset när man är mitt i den, men för att även perioden efter årets bästa tid ska vara något att längta till har jag startat ett köksprojekt. Vi pratar inte någon lång utdragen köksrenovering, utan mer av en uttänjd quick-fix för att få köket funktionellt och lättarbetat. Ett nytt kök där fokus läggs på smarta avancerade vitvaror med figursydda arbetsbänkar. En projekt där varje steg bara känns glädjefyllt.
För att få ut det mesta har jag tagit hjälp av Sveriges kanske bästa inredningsskribent. Min syster Monica, som driver Hemmafixbloggen, har lyssnat på mina önskemål och tagit fram några moodboards. Tanken är att köket ska vara utrustat som ett proffskök utan att för den delen tappa sin själ och hemmakänsla. Genom att släppa lite på inredningsbiten kan jag själv nörda ned mig i tekniska funktioner och koncentrera mig på de krav som jag har på vitvarorna. Något som jag verkligen tycker är roligt och spännande.
Köket vi har idag renoverades för knappt tio år sedan. Då låg fokus på att det skulle vara ett stilrent kök med plats för experimentell matlagning. När det planerades tänkte vi särskilt på att det skulle gå att laga mat i grupp. Det är ett sätt vi älskar att umgås på. Köket kan under en förmiddag komma att användas som kökslabb, för att sedan förvandlas till fotostudio. När fotograferingen väl sitter ska det gå snabbt att röja, innan köket sen på någon minut plötsligt ska tjäna som matplats åt inbjudna gäster. Ytorna för detta finns redan, så någon stor rockad av planeringen i köket blir det inte tal om. Allt behöver bara bli ännu lite smartare.
Att en bra kock kan koka soppa på en spik må vara sant. Påståendet säger dock varken något om den färdiga soppan, vad för slags häll den lagades på eller hur det faktiskt gick till…
Största kravet på en ny kökshäll: Plats för fler kastruller samtidigt! Den stora stekpannan på minionhällen jag har idag får inte ens plats utan att inkräkta på karottens värmezon intill. Hur tänkte de här? Jag har stundtals löst problemet med en extra kokplatta bredvid. Inte jättesensuellt. En ny större induktionshäll måste därför kunna koppla ihop de olika zonerna så att även de riktigt stora kokkärlen får värme under hela sin yta. Här krävs mer flexibilitet än vad de traditionella spishällarna med runda plattor kan erbjuda. Jag vill kunna ställa mina såskastruller var jag vill och reglera värmen individuellt, utan att känna mig stoppad av fyra begränsande röda ringar.
En effektiv fläkt gör att även en kock som stått och lagat mat i en timme har matlusten kvar när det är dags att äta.
Vid val av fläkt vore det oklokt att bara tänka evakueringsförmåga. Av fläktarna idag kan man få ut så mycket mer. En bra fläkt bör kunna arbeta synkroniserat med hällen. Jag vill att fläkten själv ska slå på när jag börjar, för att sedan slås av en viss tid efter att jag slutat. Otaliga är de gånger jag fått resa mig för att slå av fläkten efter att vi satt oss till bords. Lika många är de, då någon smyger upp och sträcker sig över min axel för att demonstrativt påpeka att jag glömt starta den. Ett irritationsmoment jag helt vill slippa.
När det kommer till ugn har jag flera tankar. Jag vill att den ska ha ett temperaturspann på åtminstone 60-300°C. Då kan man använda ugnen från att varsamt torka svamp i varmluftsläge till att göra pizza med knaprig botten på maxtemperatur. Livsmedelstorken kan pensioneras.
Vad jag saknar i min nuvarande ugn är en inbyggd stektermometer. Nu går det åt ungefär tre ugnstermometrar om året. Kabeln blir klämd i luckan och förstörd efter några gånger. Här vill jag kunna koppla in sensorn direkt inne i ugnen och se temperaturen i ugnens display. Sen kommer vi fram till det kanske viktigaste. En ny ugn idag kräver nästan en ångfunktion. Att laga mat med ånga har flera fördelar. Man får ett krispigare skinn på kycklingen, degen jäser bättre utan att torka ut och steken blir saftigare.
Som ren bonus ser jag också gärna att ugnen har inbyggd micro. Kanske inte just på grund av funktionen, utan mer av platsbrist. Vårt kök har redan idag svårt att svälja den idogt ökande skaran av köksmaskiner som jag använder i mitt arbete. Om jag kastar ut den befintliga micron så frigörs ett helt överskåp. Ett skåp som sedan snart fylls upp igen.
När jag summerar mina krav på just induktionshäll, fläkt och ugn så återstår en punkt som är genomgående för alla tre. Jag vill att så många funktioner som möjligt ska gå att styra ifrån mobil eller surfplatta.
Jag vill kunna slå på ugnen redan i affären, då jag vet vilken typ av söndagsstek jag hittat. Väl hemma vill jag sedan kunna ha koll på innetemperaturen i samma stek utan att behöva lämna det sista avsnittet av Chef´s table. När vi väl samlas runt det trancherade köttet vid bordet, vill jag kunna reglera lamporna i köksfläkten. Det är ju faktiskt vid bordet som jag bäst kan avgöra vilken grad av belysning som är behagligast. På Bosch Home kan man läsa mer om hur man kan underlätta vardagen genom att styra vitvaror från sin smartphone.
Jag ser fram emot det här projektet, men särskilt mot den dag då jag jag kan säga att allt är klart. Dagen då jag kan ta fram mina pannor och kastruller, vispar och slevar och bara sätta igång. Nedan finner ni de moodboards som syrran tagit fram. I ett av de senaste inläggen på Hemmafixbloggen kan ni också läsa hennes tankar om köksprojektet. Jag vet nog redan nu vilken som är min favorit, men det spar jag att berätta om till senare.
Förslag 1: Ljus, ren bas, lätt att rengöra och lätt att uppdatera med detaljer i olika stilar om man vill förnya igen framöver. Miljöbild Vedum kök, diskho från Stala, ugn och fläkt från Bosch, terazzokakel från Bricmate, blandre från Mora Armatur, skåpluckor från Vedum kök, skärbräda och kanna från Rum21, tallrikar från Ellos.
Förslag 2: Restaurangstil med rostfria material och mörk färgskala. Rostfri diskbänk med två hoar från Stala, miljöbild från Stala, köksluckor från Vedum kök, kakel från Bricmate, spishäll och ugn från Bosch, blandare från Mora Armatur, skärbräda från Rum21, taklampor från Ellos, bestick från Jotex, förkläde från Kitchentime.
Förslag 3 och lite av ett ”wild card”: Diskho i komposit från Stala, vit spishäll och ugn från Bosch, miljöbild och kök från Vedum kök, blandare från Mora armatur, vinglas och mortel från Rum21, ljusstake från Svenskt tenn, marmormönstrad komposit från Bricmate, taklampa från Pholc.