Gourmetsonen har lite kvar att lära. Jag skyfflade precis ner en skiva gåslever i soptunnan. Vad håller han på med? Vilken tur att vi lever efter 1979. Champagnen satt för övrigt fint. Min gåslever var perfekt. Smaklökarna var på disco. Kroppen sparkade bakut. Fortfarande. Skit i kroppen. Jag är bättre kompis med lökarna. För något år sedan var vi i Paris och jag blev magsjuk efter en middag med gåslever. Kroppen har tydligen bättre minne än jag och besvarade det dyra inköpet med ett litet lätt illamående. Otroligt. Vad håller den på med? Fattar den ingenting? Den smörstekta gåslevern är ju underbar. Varför kan kroppen inte bara gilla? Precis som med krabba. Snart ligger den på Blocket.
Sofia gjorde som hon brukade och slickade fatet tomt. Ni skulle se henne. Ska hon backa någon gång? Fick hon mat hemma? Är hon bortskämd? Jag bjuder bara på och gillar läget. Lördag. Det var något annat än fredagsmys det.
Tournedos Rossini – Recept 4 personer
800 g scan oxfilé (av mittenbiten)
12 långa brytbönor (jag glömde bort dessa på spisen, finns inte med på bilden)
1 burk murklor
4 skivor av ank- eller gåslever
4 utstansade runda ljusa formskivebröd
timjankvistar att pryda faten
Alla delar av rätten ska gärna vara färdiga och varma samtidigt. Hur man fixar det i ett hemmakök beror på antalet medhjälpare (0), utrustning (ganska bra) och (stor) uppfinningsrikedom. Det går. Ingenting är omöjligt. Lycka till.
Stek höga bitar av oxfilé i stekpanna tills de är rosa. Stek i smör och olja.
Koka upp vatten med en massa salt. Dra av plattan och tillsätt bönorna. Låt stå under lock tills det är dags att servera. Max 20 minuter.
Dela murklorna något. Låt dem sedan stå under rinnande vatten i en sil i någon minut. De måste spolas för att få bort sanden de vuxit ur. Tryck ut vattnet och stek sedan i smör med salt och peppar. Ett stänkskydd är bra att ha.
Bryn på skivor av gåslevern, tills ytan på båda sidor är gyllenbrun.
Bryn bröden lätt i smör. De utgör själva grunden av anrättningen.
Hur allt ska presenteras framgår av bilden, bönorna inte inkluderade. Tyvärr.
Madeirasås – recept
1 gul lök
1 palsternacka
2-3 msk vetemjöl
2 dl rödvin
1,5 dl madeira
4 msk kalvfond
1,5 dl vatten
25+25 gr smör
Stek hackad lök och palsternacka mjukt i smör. Ha sedan i mjölet. Det kommer att fastna i vispen och se ut som att allt har gått åt skogen. Det är inte sant. Tillsätt all vätska, inklusive fond. Det reder ut sig. Det kommer att bli bra. Låt sjuda i 15 minuter. Montera såsen med ytterligare 25 gr smör precis innan servering.
Servera med råstekt potatis och ett gott franskt rödvin som Couvent des Jacobins.