Vedugnsbakad pizza i egen ugn

Jag öppnade CAD-ritningen och insåg att jag hållt på i snart två år. Jag har tänkt, funderat, inspirerats, gjort om, lagt till och tagit bort. Men nu står den där. Min alldeles egen pizzaugn. Ett dräktigt schabrak i cortenplåt med en potent nettovikt på 665 kilo. Jag skulle nästan vilja påstå att man kan prata om tonnage. Det är en pjäs, en best, ett Forsmark men också en pizzaugn. Nu ska vi njuta vedugnsbakad pizza hela sommaren, hösten och vintern innan vi kör igång till våren igen.

Det hela började när min matlagningsvän på sitt vanliga manér skickade en bild på en italiensk pizzaugn. Han var av åsikten att vi nog vara värda en sådan. Han är duktig på att tycka att vi är värda saker. Jag gillar det. Jag svarade omedelbart att vi visst var, men insåg sedan att jag knappt skulle ha råd med tomatsåsen efter ett eventuellt inköp. Att gå ned i storlek och köpa lillebror till halva priset var aldrig en idé. Stört och först är det som gäller. Till skillnad från andra pizzaugnar jag sneglat på var den byggd i plåt. Aha, tänkte jag. Då kan jag ju göra en själv. Inga problem. Jag fixar, att arbeta med plåt är ju lite min styrka. Att hålla på och mura och putsa för att sedan se skiten spricka efter någon vinter lockade inte alls. Jag kan alldeles för lite om det.

Jag började skissa på ugnen i AutoCad, kollade runt lite hur de var uppbyggda, hur skorstenen ska placeras, vilken sten som fungerar i botten osv. Tanken var egentligen att den skulle stått färdig redan till förra sommaren, men just då kom pool- och bakbaksideprojektet i vägen. Men, för några veckor sedan plågade jag igång mig själv och efter ungefär 30 arbetstimmar är jag i hamn. Efter att pizzaugnen varit igång i två dagar har jag hunnit kasta ut drygt 20 pizzor. Inte så illa presterat för en hobbybagare.

Under premiärturen lyckades jag flåsa upp temperaturen till 450°C redan efter en knapp halvtimme.

Jag antar att det tio centimeter tjocka sandlagret som omsluter ugnskammaren gjorde sitt jobb, men sen ska ju bakstenen i botten hinna bli varm också. Sådana höga temperaturer är egentligen inte alls nödvändiga för en bra pizza, men en temperatur runt 350°C verkar vara lagom för att få till de där vackra leopardmönstrena på pizzans kanter.

Så det är nu utmaningen börjar. Nu gäller det att hitta rätt bland alla skolor av pizzadeg och tomatsåser. Vilken ost är egentligen bäst? Jag har ju förstås övat sedan tidigare, men ingen blir någonsin fullärd.

Nu kör vi snart igång ännu en dag i pizzans tecken. Om man drar ut på ätandet och bara kör någon slice i taget kan man äta i flera timmar. Jag är på bra humör. Ni är alla välkomna om femton minuter, en kvart!

(Det tar lite emot att skriva ned ett recept på pizzasås och deg här och nu. Vad gäller recept på dessa så vill jag nästan ha ett panta rei-tänk. Jag vill inte att de ska ses som recept som är skrivna i sten. Det är de inte. Det finns många andra sätt att göra på. Man kan dra ned på jästen och låta degen kalljäsa i dagar, men dessa recept är hyfsat smidiga och riktigt bra i mitt tycke, men som sagt; allt ska bara bli bättre. Det här är bara början).

Vedugnsbakad pizza i egen ugn

Ingredienser

  Pizzadeg (ca 8 pizzor)
 • 1200 g tipo 00-mjöl
 • 24 g salt
 • 3 tsk strösocker
 • 3/4 dl olivolja
 • 50 g jäst
 • 780 g vatten
  Tomatsås
 • 2L konserverade San Marzanotomater
 • 1 kruka basilika (grovt hackad)
 • 2 vitlöksklyftor (fint hackade)
 • 2-3 tsk salt
 • 2 msk balsamvinäger

Gör så här

 • Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt olivolja, salt och socker. Låt allt lösas upp.
 • Kör sedan allt i en assistent. Tillsätt mjölblandningen till jästvattnet lite i taget. Låt sedan maskinen knåda degen i minst tio minuter. Degen ska vara lite klibbig, men ändå gå att få bort från kanterna med lite vilja. Ha lite extra mjöl på bunkens kanter så att den kan resa sig obehindrat under jäsningen.
 • Jag låter sedan degen jäsa täckt i ugnen i en temperatur på 40°C i 2h. Sen tar jag ut och låter den jäsa i ytterligare någon halvtimme på bänken. Sen är den färdig att dela upp och baka pizza på.
 • (Kan man inte ställa sin ugn på så låg temperatur går det bra att bara låta degen jäsa på köksbänken i bunken. Räkna då med att jäsningen kanske tar dubbelt så lång tid).
  Tomatsås
 • Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt sjuda i drygt en timme. Rör om emellanåt. Gå eventuellt över med en stavmixer mot slutet. Smaka av med saltet och låt kallna.
https://karlstein.nu/vedugnsbakad-pizza-i-egen-ugn/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *