Vedugnsbakad pizza i egen ugn

Jag öppnade CAD-ritningen och insåg att jag hållt på i snart två år. Jag har tänkt, funderat, inspirerats, gjort om, lagt till och tagit bort. Men nu står den där. Min alldeles egen pizzaugn. Ett dräktigt schabrak i cortenplåt med en potent nettovikt på 665 kilo. Jag skulle nästan vilja påstå att man kan prata om tonnage. Det är en pjäs, en best, ett Forsmark men också en pizzaugn. Nu ska vi njuta vedugnsbakad pizza hela sommaren, hösten och vintern innan vi kör igång till våren igen.

Det hela började när min matlagningsvän på sitt vanliga manér skickade en bild på en italiensk pizzaugn. Han var av åsikten att vi nog vara värda en sådan. Han är duktig på att tycka att vi är värda saker. Jag gillar det. Jag svarade omedelbart att vi visst var, men insåg sedan att jag knappt skulle ha råd med tomatsåsen efter ett eventuellt inköp. Att gå ned i storlek och köpa lillebror till halva priset var aldrig en idé. Stört och först är det som gäller. Till skillnad från andra pizzaugnar jag sneglat på var den byggd i plåt. Aha, tänkte jag. Då kan jag ju göra en själv. Inga problem. Jag fixar, att arbeta med plåt är ju lite min styrka. Att hålla på och mura och putsa för att sedan se skiten spricka efter någon vinter lockade inte alls. Jag kan alldeles för lite om det.

Jag började skissa på ugnen i AutoCad, kollade runt lite hur de var uppbyggda, hur skorstenen ska placeras, vilken sten som fungerar i botten osv. (Ritningar i pdf-format finns att ladda ned i slutet av detta inlägg.)  Tanken var egentligen att den skulle stått färdig redan till förra sommaren, men just då kom pool- och bakbaksideprojektet i vägen. Men, för några veckor sedan plågade jag igång mig själv och efter ungefär 30 arbetstimmar är jag i hamn. Efter att pizzaugnen varit igång i två dagar har jag hunnit kasta ut drygt 20 pizzor. Inte så illa presterat för en hobbybagare.

Under premiärturen lyckades jag flåsa upp temperaturen till 450°C redan efter en knapp halvtimme.

Jag antar att det tio centimeter tjocka sandlagret som omsluter ugnskammaren gjorde sitt jobb, men sen ska ju bakstenen i botten hinna bli varm också. Sådana höga temperaturer är egentligen inte alls nödvändiga för en bra pizza, men en temperatur runt 350°C verkar vara lagom för att få till de där vackra leopardmönstrena på pizzans kanter.

Så det är nu utmaningen börjar. Nu gäller det att hitta rätt bland alla skolor av pizzadeg och tomatsåser. Vilken ost är egentligen bäst? Jag har ju förstås övat sedan tidigare, men ingen blir någonsin fullärd.

Nu kör vi snart igång ännu en dag i pizzans tecken. Om man drar ut på ätandet och bara kör någon slice i taget kan man äta i flera timmar. Jag är på bra humör. Ni är alla välkomna om femton minuter, en kvart!

(Det tar lite emot att skriva ned ett recept på pizzasås och deg här och nu. Vad gäller recept på dessa så vill jag nästan ha ett panta rei-tänk. Jag vill inte att de ska ses som recept som är skrivna i sten. Det är de inte. Det finns många andra sätt att göra på. Man kan dra ned på jästen och låta degen kalljäsa i dagar, men dessa recept är hyfsat smidiga och riktigt bra i mitt tycke, men som sagt; allt ska bara bli bättre. Det här är bara början).

Nedan finner ni enklare ritningar på min pizzaugn:

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Marie skriver:

  Hej Thomas,

  Ja som du vet så lagar vi (min man och jag) ju en hel del av din mat och inspireras av din blogg.
  Är du lika generös med att dela med dig av din autocad ritning på pizzaugnen som av recept? 🙂 mannen har pratat om att göra en egen pizzaugn länge nu men vi har inte kommit längre än så… Plåt är hans gebit så det är inga problem 🙂

  1. Thomas skriver:

   Hej! Det kan jag visst göra, men det får bli under nästa vecka. Har inte tillgång till den förrän dess. Ha en bra helg när den kommer. /T

 2. Marie skriver:

  Men som toppen, jag väntar tills du har tid!
  Trevlig mathelg själv 🙂

  1. Thomas skriver:

   Hej!
   Jag glömde helt bort. Påminn mig gärna under nästa vecka mellan måndag och onsdag.

 3. Marie skriver:

  Absolut

 4. Magnus Andersson skriver:

  Hej Thomas.
  Vilken fin blogg! Första gången som jag är inne på denna.
  Många bra recept och mycket inspiration.
  Har en längre tid tänkt göra en liknande ugn dom du gjort. Underbart! Skulle verkligen vilja följt en beskrivning hur du gjort, men det är ju inte bloggens inriktning direkt.
  Men skulle man också kunna få tillgång till din cad ritning?
  Skulle vara väldigt tacksam
  Mvh Magnus

  1. Thomas skriver:

   Tack! Kul att du gillar bloggen. Sitter lite fel till, men jag skickar över en ritning så fort jag får möjlighet.

   1. Magnus Andersson skriver:

    Tack så väldigt mycket 🙂

 5. Mattias Bäckström skriver:

  Hej!
  Gillar du blogg jättemycket! finns det möjlighet att få skickat ritningen till sig?

  1. Thomas skriver:

   Ursäkta sent svar. Påminn mig gärna i ett mail under nästa vecka.

 6. Alex skriver:

  Utan tvekan en stabil pjäs, gillar idén med sand i stället för att gjuta/mura och hålla på. Kan jag likt flera andra i kommentarerna få tillgång till ritningarna?

  1. Thomas skriver:

   Hej!
   Jag kan maila dig en ritning i nästa vecka. Jag har varit hemma sjuk nu en tid.

  2. Thomas skriver:

   Ritningarna finns nu för nedladdning i pdf-format längst ned i i inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.