Den lediga veckan blev något av ett fiasko. Dunderförkylning. Får trösta mig med att jag inte druckit mer bubbel än vad jag fakturerat för i varje fall. Alltid något, man får se det ljusa i misären.
Jag har för mig jag läst någonstans att sichuanpeppar ska vara bra mot förkylningar. Man kan låtsas – fake it till you make it. När Sofia häromdagen tyckte vi skulle åka till apoteket och ladda upp med diverse antigrejer så satte jag ned mansfoten och gav henne en föreläsning i placebo. På morgonen hette det att man skulle ringa läkaren för att få antibiotika. På eftermiddagen skulle det köpas Viruseptin. Senare på kvällen var hon inne på fläsk från Italien igen. Hon må vara påhittig frun, om än hon har svårt att bestämma sig för vad som är orsaken till den nyvunna zombie-looken. Jag tror själv att man kommer lika långt med rätt inställning, lite sol och en bra fredagsdrink. Det som smakar gott måste göra gott. Ni hör ju själva. Det är inte svårare än så. Det som svider och gör ont är också bra. Det är sedan gammalt. Min logik är inte alltid logisk, men så länge inte någon bevisar motsatsen tror jag på det som är bra.
Apropå sichuanpeppar. Whisky är ju kanske den äldsta husmorskuren mot förkylning, det vet ju alla. Citron innehåller C-vitamin och lagerblad härstammar från romartiden då gatorna fylldes av medicusar i vita skynken som sprang runt och gjorde folk friska. Om man gör en cocktail på allt ovan borde man snart ha en fantastisk välgörande kurortsdricka som förvandlar den svullna kroppen till ett av välmående sprudlande livselixir. Den kör vi på.
Sichuan bayleaf sour – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4 cl Tullamore dew eller annan mild irländsk whisky
- 2 cl sichuan-/lagerbladsssockerlag
- 2 cl citronjuice
- 2 msk Frothee
Sockerlagen
- 1 msk sichuanpeppar
- det gula yttre skalet från 2 citroner
- 3 lagerblad
- 2 dl vatten
- 2 dl strösocker
Gör så här
- Koka upp sockerlagen med kryddor och citronskal och låt sjuda under lock i 15 minuter. Låt svalna.
- Sila av sockerlagen.
- Torrskaka whisky, sockerlag och citronjuice i en shaker. Tillsätt sedan is och skaka igen. Sila upp i ett cocktailglas. Garnera försiktigt med ett krossat sichuanpepparkorn, ett bränt citronskal och lagerblad från sockerlagen på toppen.