Som det har framgått tidigare har jag och béarnaise aldrig riktigt gått ihop. Tekniskt. Jag älskar visst en hemslagen béarnaise, men har tyckt att det är för krångligt. Jag får kramp i armbågen, behöver be om hjälp, jag får hjälp, full av kontrollbehov skriker jag snart tillbaka vispen, armen hoppar ur led, såsen skär sig likt förbannat och jag tar varje anledning att skylla ifrån mig. Det är att be om strul och besvikelse att slå en bea. En dag gav jag bara upp.
Jag vet att jag sagt att jag hade kommit på hur man skulle göra. Att en béarnaise bara var några visptag bort och att problemet var löst. Jag ljög, eller levererade en annan version av sanningen. Det receptet är bra, men det är ett himla slit och ibland sitter den bara inte – smak eller konsistens, vad önskas, du får bara välja en? Förrän nu. Det här är förhoppningsvis det sista béarnaiserecept jag någonsin skriver. Möjligen att jag kommer på något nytt sätt att smaksätta den på, men tillvägagångsmässigt är jag klar.
Från och med nu slår jag min béarnaise i Thermomixern. Det finns inte längre någon anledning att hålla på med blöta handdukar, ballongvispar, termometrar, vattenbad, sous vide, cylinderformade behållare och stavmixers eller något annat som man tidigare fått stå ut med. I en Thermomix blir det rätt. Punkt. Tvivlar ni på smaken? Ta med er ingredienserna så lovar jag att röra ihop en béarnaise på sex minuter inklusive prepptid. Har jag inte tid att vara trevlig kan ni få låna bänken ute på framsidan. Där kan ni sitta och bara bälga i er med sked bäst ni vill. Konsistensen finner ni bevis på i videoklippet nedan.
Lägg då till att béarnaisen är varm också. Som den ska vara.
En béarnaise serveras inte kall, vegetabiliskt blek, näst intill fri från drag i dragon och hygglig syra. En béarnaise är inte bara lite mindre äcklig än den andra färdigköpta som står bredvid. Den säljs förresten inte ens i butik. Béarnaise är på allvar och en sådan luras man inte med.
Béarnaise i Thermomix
Ingredienser
- 2 schalottenlökar (finhackade)
- 2 msk dragon i vinäger (bara dragonen)
- 3 msk dragonvinäger (lagen)
- salt och vitpeppar efter smak
- 3 äggulor
- 100 g talg
- 50 g osaltat smör
- (alt. bara 150 g smör)
- finhackad persilja
Gör så här
- (Man kan hacka löken i thermomixern, men jag tycker att den stänker upp på väggarna innan den hinner bli tillräckligt fin).
- Sätt i vispinsatsen. Tillsätt alla ingredienser utom persiljan till bunken.
- Sätt väljarna på 4 min / 80°C / hastighet 1. Kör igång!
- När såsen är färdig, stjälp omedelbart över i en annan rumstempererad skål. Får såsen stå kvar i thermomixern kommer den att skära sig. Tillsätt den hackade persiljan och servera medan béarnaisen fortfarande är varm. Överbliven béarnaise tål ej att värmas upp, men fungerar utmärkt att servera som kryddsmör.
- (Om smöret håller rumstemperatur går det på ungefär 4 minuter. Om béarnaisen inte har tjocknat då tiden gått ut, men ännu inte har skurit sig, är det förmodligen mer värme i såsen som behövs. Kör ett tag till, men höj inte värmen. Är smöret kylskåpskallt tar det alltid längre tid. Om man kört något för länge och den tjocknat, men man ser att den börjar skära sig. Häll upp i en skål och rör ned en isbit. Blanda tills den gått ihop igen. Plocka eventuellt upp överbliven is).
Förstår inte hur du får den så tjock, min blir rinnande
Kör du med vispen eller bara knivarna? Vilken Thermomix har du? Kanske tiden för att komma upp i temperatur skiljs åt mellan olika märken? Jag tänker att äggen inte hinner koagulera?
Jag har ännu inte misslyckats en enda gång med detta recept.