Gin Fig är en sådan där drink som är lika trevlig att göra och preppa som att njuta. Jag har någon slags förkärlek till fikon. Inte just bara för dess smak. Det är något mer. Hela fikonets uppenbarelse. Fikon är en frukt med historia som andas antik dekadens. De är lätt ludna, lite som det fina oskyldiga hår man finner på en älskandes örsnibb. Man vill fortsätta smeka och förstår inte riktigt, det är bara mest svårt att sluta. Det fasta och mjuka på samma gång. När man sluter handen runt dem vill man pressa allt hårdare i kapp med att fruktköttet pressas ut mot ytterväggarna. Fikon har en på utsidan vacker grönlila färg och ett rödgult innanmäte som glöder. Som ett draköga i ett Tolkienepos.
Färska fikon måste helt klart vara en av de vackraste frukterna. Fikon är nästan sexigt.
Till Gin Fig gör jag en sockerlag på fikon. När den har svalnat blandar jag den med gin och färsk grapejuice vartefter jag skakar allt med is i en shaker. På toppen av glaset placerar jag ett vackert klyftat fikon med ett fruset björnbär. Då kvällens drink är menad att serveras som en foodtail med pankofriterad duchesse lägger jag en ring timjan ovanpå drinken för att binda ihop. Timjanskvisten ligger där som en gastronomisk bro över till duchessen. Drinken och det söta fikonet sluter sig runt den salta pankofriterade potatisen med spenat, cheddar och jalapeño. Mycket passar till fikon. Jag gillar fikon, men det har väl knappast undgått någon? Ni kanske snart förstår varför.
Gin fig – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4-6 cl gin
- 2 cl fikonsockerlag
- 8 cl grapejucie
- fikon att garnera med
- 1 fryst björnbär
- timjankvist
Fikonsockerlag
- 3 dl vatten
- 3 dl strösocker
- 2 färska fikon (skurna i grova bitar med skal)
Gör så här
- Blanda gin, fikonsockerlag och grapejuice i en shaker med is. Ska om och sila sedan upp i ett lågt drinkglas med is. Garnera med kryssat fikon, björnbär och timjankvist.
Fikonsockerlag
- Koka upp socker, vatten och fikon. Låt sedan småsjuda under lock i 10 minuter. Dra av från värmen och låt svalna. Låt sedan stå några timmar på bänken. Sila bort fikonen. Nu är den klar. Sockerlagen håller minst två veckor i kylskåp.