Jag brukar skämtsamt förklara bort motgångar med att det är kontrasterna i livet som gör det intressant. Idag blir det höga kontraster när vi tar 90-talets största svenska och mest korkade cocktailfenomen och kör över den med lite modern molekylär gastronomi.
Jag kan fortfarande skratta åt hur folk på 90-talet köpte hem mängder med turkisk peppar, mortlade den, trattade ned allt i en flaska sprit för att sedan skruva på korken och kasta in allt i diskmaskinen. Det var precis som att vuxna män börjat tro på hokus pokus igen. Helt klart ett LHS-syndrom. Hade man ingen diskmaskin var denna avantgardistiska shot en omöjlighet att göra. Diskmaskinen – 90-talets sous vide eller Thermomixer! Vilken sprit som användes varierade nog från lågt till högt. Mest lågt har jag för mig.
Idag går det att köpa turkisk pepparshot färdig på systembolaget. Det är mig veterligen både billigare, enklare och säkert godare. Jag vet inte, men ibland är det vägen som är målet. Jag gillar att ta the long way around. Jag byter dock ut diskmaskinen mot sous viden. Den förra, hur intelligent den än är idag, känns helt enkelt för korkad. A+ för miljömedvetenheten dock. Snacka om att ta vara på energin. Synd bara att det var helt omedvetet bland de turkiska shotsutövarna. Detta var fortfarande när elen var billig, miljövänligare, kom från kärnkraftverk och inte gigantiska dieselaggregat för att någon hade haft otur när de knappt tänkte.
Kontrasten då? En Stiletto Strawberry såklart. En jordgubbe draperad i glas av isomalt. Det är det senaste. När gammalt möter ungt blir det oftast bra. Se bara på mig och Sofia. I över 20 år har vi haft vi kul när vi inte haft tråkigt. Höga klackar har förstås underlättat. Allt blir roligare i klackar. Säger Sofia. Jag har inte provat, men kvällen är fortfarande ung. Det är kontrasterna i livet som gör det och man ska aldrig vara rädd för att prova på nya saker.
Denna fredagsdrink skulle först få heta – En turk under tryck i röda stilettos, men det är så långt ifrån SEO-vänligt det bara går. Ingen skulle hitta hit. Dessutom försvann hela poängen när jag kom på att det går ännu smidigare i Thermomixern än i sous viden. Då har man liksom godrickat redo i en pitcher på en gång.
Nedan finner ni recept på garanterat diskmaskinsfria turkiska pepparshots. Råvaror och tillvägagångssätt för att göra Stiletto Strawberry av isomalt finner ni här hos KitchenLab.
Hemgjord turkisk pepparshot
Ingredienser
- 700 ml vodka
- 450 g turkisk peppar (3 påsar lakritsgodis)
Gör så här
- Häll ned turkisk peppar i en Thermomixer. Mixa på hög hastighet tills det bara är pulver kvar.
- Tillsätt vodkan. Med lock på, kör på hastighet 1,5, ställ värmen på 55°C och tiden på 20 minuter. Efter halva tiden när man hör att knivarna går fritt, kan man öka hastigheten något.
- Det är färdigt när allt är helt upplöst.
- Kyl ned och servera kylskåpskall.
- (Har man ingen Thermomixer går det bra att mixa lakritsen, hälla ned den i en vakuumpåse med vodkan, vakuumförpacka och sedan köra sous vide i 55°C i 1h. Ta upp och massera påsen några gånger under tiden.)
- (Har man ingen sous vide så går det bra att mixa lakritsen, blanda ut den med vodka och värma upp flaskan i ett vattenbad till 55°C. När allt är upplöst är det färdigt.)
- (Har man ingen thermomixer, ingen sous vide, inte något vattenbad eller mixer, så går det bra att slå sönder den turkiska pepparen, sedan blanda ut den med vodka i en flaska och stoppa in i diskmaskinen i ett program som kommer upp i 70°C. Har man ingen diskmaskin så får man dricka något annat.)