-”Kimchin är död. Kimchin är död.”

Plötsligt står jag där, i en pöl av glassplitter och fyra kilo kimchi. Universums största kimchiharmagedon har på bråkdelen av en sekund, och med ett piskande tydligt bildspråk tecknat en tavla som sträcker sig från golv till en bra bit upp på väggen. Stirrandes ned i avgrunden, är det endast två vita gummipackningar som stirrar tillbaka. Och som de stirrar. Jag letar efter den blå ångraknappen, men hittar ingen. Allt slutar att ske i ultrarapid och jag kommer gradvis tillbaka till medvetande.

Iklädd endast strumpor och kalsong funderar jag på om man ändå inte ska smaka lite. Jag villhöver. Bara en liten strimla av den fermenterade kålen. Det måste inte ha hamnat glas på precis all kimchi och det doftar magiskt. Jag väger argumenten mot varandra, men inser att det gnistrar för mycket om det jag funderar på att stoppa i min mun. Hur orättvist det än är, vore det bara dumt. Man kan göra ny kimchi medan glas är tämligen hårdsmält.

Doften och den underbara djupröda färgen bekräftar ännu en gång att det här var på väg att bli den godaste kimchin någonsin. När jag blivit helt införstådd med vad som egentligen hänt dröjer det inte länge innan skällsorden flödar ut ur mitt mörkaste inre. Snart därpå rider Sofia in på sin dammsugare med yvig man för att visa sitt mod. Modet förvinner hastigt då hon skådar min chockvita uppenbarelse, glassplittret och den röda kimchin som likt blod tycks flöda ned längs mina ben. -”Hur gick det? Stå still! Du har väl inte skurit dig? Säg något?”

Allt jag får fram är: -”Skit för f-n i mig. Kimchin är död. Kimchin är död…”

Lämnad åt mitt öde står jag uppgivet kvar i detta eskatos av kimchi. Jag sörjer dess bubblande liv, gråter en skvätt och passar på att bunta ihop min vedermöda med liknande företeelser som världssvält, pandemier och växthuseffekt. Hur ska jag åter finna energi och var ska jag börja? Det enda som är säkert är att jag aldrig mer ska underskatta, inte ens den minsta av sprickor i en kylskåpsdörrhylla av plast.

Denna kimchi är den vanligaste sorten av kimchi gjord på salladskål, eller kinakål. I kimchipastan finner vi kryddor som gochugaru, ingefära, vitlök, purjolök och rättika. När man bara säger kimchi är det denna Baechu kimchi som man menar. Lycka till!

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Massa skriver:

  Är det korrekt med 2.5 dl chili? Verkar bli otroligt starkt.

  1. Thomas skriver:

   Hej!
   Jo, det är korrekt, men den koreanska chiliblandningen är inte så stark som exempelvis vanligt chilipulver.

 2. Bita skriver:

  Hackar du inte kålen? Bladen är väl jättestora

  1. Thomas skriver:

   Jag skär ned den i lagom stora strimlor. Hackat tycker jag blir för litet för min smak. Jag gillar när strukturen varierar något mellan tuggorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.