Krispig kalkon med arancini och chililingonsås

REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOSCH

Man kan börja ana att kalkonen kommer smygandes in på våra högtidsbord i allt större utsträckning. Inte bara festas det på fågeln runt Thanksgiving, som enligt nordamerikanska traditioner infaller den fjärde torsdagen i november. De senaste åren har den även blivit förknippad med jul- och nyårshelgerna, allhelgonahelgen och till påsk. Har man lite is i magen så brukar man kunna kalkonfynda så här i kölvattnet av helgerna då eventuellt överflöd av kalkon i diskarna kraftigt brukar reas ut.

Sinnesbilden av en uppbunden rostad kalkon på silverfat skvallrar om så mycket mer än bara mat. Tänk hur den lyfts fram på ett fulldukat bord med gäster omkring. Kalkon är mat att dela med sig av. Där finns tillbehör att skicka vidare, glas att fylla och historier att berätta.

Det man helst vill åt när man lagar kalkon och annan fågel är ett krispigt gyllene skinn. De senaste ugnarna i Serie 8 från Bosch har en särskild funktion som kan användas bland annat för just detta. Med en innovativ kombination av ånga och varmluft blir kalkonen enkel att tillaga. Resultatet blir ett läckert kött som är saftig inuti och knaprigt på ytan. Funktionen fungerar lika bra med söndagssteken, eller för att få till den där frasiga franska känslan i frukostbaguetten. Ångan kommer ifrån vattnet i en behållare som automatiskt drivs ut med en enkelt knapptryck. Ingen extern vattentillförsel är nödvändig och ugnen påminner själv och via HomeConnect-appen när vattnet behöver fyllas på eller ska tömmas ut. (Under en normal tillagning handlar det om före och efter matlagningen). Andra fördelar med tillagning i tillsatt ånga är att man kan tillaga flera rätter i olika falsar. Ångan gör att ingen smaköverföring sker.

Ugn Bosch Serie 8 HNG6764S6/35 är utrustad med HomeConnect

Det finns fler anledningar att äta kalkon än bara den romantiserade bild som precis målats upp. Kalkon innehåller 20 av de 22 näringsämnen som kroppen behöver varje dag. Då tillagningen sker skonsammare i ånga kommer förutom smaker, även värmekänsligare mineraler och vitaminer att i större utsträckning behållas.

Känner man sig osäker på i vilken temperatur och under vilken tid kalkonen ska tillagas, kan med assistfunktionen och några enkla vred på ugnens kontrollring ställa in fågelns vikt och låta ugnen sköta tillagningen åt en. Den inbyggda kokboken hojtar till när kalkonen behöver vändas. Är du som jag, ett särskilt kontrollfreak, eller har två kalkoner med olika vikt, sätt då i den tillhörande termometern PerfectRoast som har uttag på insidan av ugnen och som direkt anger aktuell kärntemperaturen i ugnens display. Borta är minnet av klämda kablar i ugnsluckan.

Med den smarta kontrollringen bläddrar man snabbt mellan ugnens olika funktioner

Det är enkelt att laga mat i Boschs inbyggnadsugnar och man dras snabbt med i funktioner som gör matlagningen roligare. När nästa grej, kakan, pizzan eller vad det nu må vara, sveper förbi i ugnens animerade display blir man sugen på prova mera. Idag är det dock kalkon som gäller. Då gästerna snart står för dörren och även kocken vill vara med vid välkomstskålen får självklart ugnsprogrammet ”kalkon” göra jobbet.

För att hjälpa kalkonen att bli klar snabbt med jämnt resultat kommer vi att klippa bort dess ryggrad och vika ut den likt en fjäril. Det kan se knepigt ut, men är i själva verket väldigt enkelt. (Nedan följer en bildserie där jag visar hur man gör.) Kalkonen gnids sedan in med en blandning av salt och bakpulver. Bakpulvret bryter ned skinnets protein och bildar små bubblor som ökar omfånget på skinnets yta och bidrar till en ännu krispigare känsla. Som tillbehör serveras Arancini – friterade risottobollar och en lingonsås med avvägd hetta som kokats på skrov, rotfrukter och portvin.

Kalkon bakad med tillsatt ånga i assistentläget ”kalkon”

Krispig kalkon med arancini och chililingonsås


______________________________________
Foto: Ruben Nero & Thomas Karlstein
Detta är ett reklamsamarbete. Inlägget presenteras i samarbete med Bosch.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.