Nettle cocktail – fredagsdrinken

Kanske inte lika klassiskt som soppa, men väldigt mycket mer spännande. Jag talar om nässlor. Den första söndagen i maj är nässlans dag, så nu är det läge att gå ut och plocka de små rackarna. Eller att skicka en son att göra det. Förra året den här tiden gjorde jag en nässelsoppa med björksavsvin som serverades med nyplockade vaktelägg. Soppan är verkligen jättegod och har man inget björksavsvin går det bra med sherry eller en skvätt vanligt vitt vin istället. Jag gillar soppan bäst som förrätt med en chablis till. Det är något visst med att laga mat på det man nyss plockat.

Soppa får det bli först senare ikväll. Innan dess ska vi göra en cocktail på den goda men illasinnade växten. Från början såg jag en nässelmojito framför mig, men jag vet inte riktigt hur muddlade nässlor skulle bete sig i munnen. Skulle de brännas, hur mycket? Helt ointresserad av att företa någon empirisk undersökning, så får det bli som så ofta tidigare när man vill ha ut en smak. Jag gör en sockerlag på nässlorna. Sockerlag är kanske en cocktails viktigaste beståndsdel. Det är den som sätter tonen. Det är med den man kan experimentera. Dessutom är det ett förträffligt sätt att konservera smaker. Lite beroende på vad en sockerlag är gjord på håller de i upp mot en månad i kyl.

Späda nyplockade nässlor känns som frisk mat. Därför tänker jag att de ska få gå på date med något annat friskt – en citron. Huruvida den ska vara gin- eller vodkabaserad tvistar jag fortfarande om. Jag har svårt att bestämma mig. Då drinken var tänkt att bli en okomplicerad god slät sådan med rena smaker så tänker jag att vodkan kanske ändå drar det längsta strået. Jag har även gjort experiment med O.P. Andersson. Den var helt klart mest spännande, men kryddorna i en akvavit konkurrerar lite ut nässlorna. Den här gången vill jag just att nässlorna ska få glänsa. En mer intellektuell cocktail på akvavit kan vi göra oss senare. Så här på eftermiddagen i solen är det läskande vodka som gäller. Alltså vilken hälsoshot. Tänk själva – en två, tre, fyra stycken sådana här måste ju motsvara en hel vecka på hälsohem. I nässlor finns antioxidanter, järn, vitaminer, mineraler, magnesium, kalcium, zink och pantotensyra. Vilken boost. Jag känner mig yngre, smalare, smartare och vackrare bara efter att ha luktat. Vänta bara tills om en stund.

Nä, vad säger ni? Ska vi ta och kicka igång helgen med lite hälsodryck – en Nettle cocktail.

(Om någon vill förklara hur mörkgrön nässelsockerlag, citronjuice och vodka kan bli lätt rosa när det skakats ihop så lyssnar jag gärna.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.