Plankgrillad lax – vårmat

Helgen som var blev fin. Den spenderades på landet med samtliga Karlsteins från vår gren av trädet. Det var dags för vårens poolfix. I år hade de andra varit där några dagar och förberett så poolgrejen var över på bara någon timme. För över tio år sedan byggde vi nytt hus. Projektet kanske blev lite väl stort då vi i samma veva även köpte nytt hus hemma. Det är inte så mycket kvar att göra, men med ett hus som redan möblerats är lusten inte så stor att under en enstaka helg riva ut möblemang för att spackla och slipa gips. Det har gått trögt. Syster hade vid vår ankomst dock sett till att det nu ligger ekgolv även i de sista sovrummen. I det stora öppna vardagsrummet var det också vackert fixat, nymöblerat och vårpyntat. Ett riktigt lyft tyckte vi, även om gipsväggarnas datumstämpling fortfarande skvallrar om hur länge de varit nakna. Tack M&A.

Matbord med matchande vägg.

När det byggdes nytt var drömmen att laga storslagna middagar i det nya lantköket. Lägenheten hemma var fin, men inte lämpad för matlagningsbataljer av de slag vi huserar idag. Det nya landstället skulle förknippas med middagar och fest. Visst har det blivit härliga måltider här, men jag är inte helt säker på att det lagats femrätters i huset tidigare. Max tre.

Då allt utomhusstök på lördagen var avslutat kunde vi sätta igång. Menyn var satt. Vi lade ursprunglig kurs mot några gåsleversnittar med nykokt tomatmarmelad, gippade av mot en nässelsoppa med vaktelägg, vände upp bredsidan mot en plankgrillad lax innan vi kantrade mot några nyrullade chokladtryfflar och kaffe. När bordet dukats av fann vi till slut frälsarkransen i en dekadent ostbricka som även den svajade vackert med marmeladen som tidigare också splitsats med snittarna.

Nyplockade nässlor (Foto: Sofia Karlstein)
Gåsleversnittar med tomatmarmelad
Nässelsoppa med vaktelägg, krutonger och gräslök.

Laxen – kvällens huvudnummer skulle tillagas på ett lite annorlunda vis. Tidigare på dagen hade jag bundit fast en planka och kastat ned den i den livliga ån. Laxen gravades i några timmar innan den tillagades på plankan över het glöd. Resultatet blir en saftig lax med behaglig röksmak. Det tar lite tid, men den långsamt grillade laxen ger tid för samtal. Sveper man in sig i en varm filt kan man njuta av vårvädret fullt ut. Mat ska inte stressas fram.

Till laxen serverades grön svensk sparris, en långsamt bakad amandinepotatis med rosmarin och timjan samt en nyslagen hollandaise. Behagligt ranka avslutades kvällen med några drinkar innan vi schacklade oss från bordet och knöt oss till kojs.

Det krävs en rejäl glöd…
Snabbgravad lax redo att läggas på
Ångorna från den våta brädan hjälper till att tillaga laxen långsamt.
Nu har värmen blivit mer lagom och röken ger smak.
Mot slutet täcker vi för öppningen för att få ut det sista av glöden.
Den plankgrillade laxen är klar. (Det blåste rejält ute och askan flög runt tyvärr. Bara att dra av med lite papper.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.