REKLAM – ETT INLÄGG I SAMARBETE MED BRADLEY SMOKER
Feiern die ganze Nacht? Dags att skynda, oktober har inte ens börjat, men oktoberfesten är snart över. Oktoberfest firas sedvanligt i Tyskland med start sexton dagar före den första söndagen i oktober. Med anor sedan början av 1800-talet är den idag världens största folkfest. Förutom i Theresienwiese i München där allting började, firas den bl.a. i Argentina, Hongkong, Kanada och Palestina, men även här uppe i norr. Oktoberfest är en ölfestival, där man dricker öl ur krus, så kallade Maßkrug eller Maß. Maten som serveras är av typiskt tysk slag med korvar, kringlor, rostade nötter och Schweinshaxe.
”Die Frauen runt i sedvanlig Dirndl svänger, während Männen sina lurviga ben i Lederhosen rauswerfen. Takterna från Umpah-orkestern hörs över hela Festplatz. I hörnet av varje Bierzelt står särskilda Bierpolizei som ser till att die Maßkrügen ständigt fylls upp till kanten. Wenn man lieber länger am Volksfest bleiben will…”
Öl i all ära, men det är inte den bärnstensfärgade drycken vi ska tala om. Vi ska koncentrera oss på Schweinshaxe. Schweinshaxe är ett fläsklägg som tillagas långsamt, men ändå ges en härligt krispig yta. Det är den nedre delen av fläsklägget, knogen innan foten som man vill åt. Det är knogen som går att ställa så där fint på tallriken med benet pekandes rakt upp, även om de andra delarna av lägget är precis lika goda. Leta efter det mörkare köttet!
Visst kan man laga Scweinshaxe över eld, i ugn eller sous vide, men i en rök får fläsklägget ännu en smakdimension. Det innebär några moment, men är absolut värt besväret. Effektivt sett, med tanke på arbetsinsats, tar tillagningen knappt någon tid alls. Som vanligt med Bradleyröken så sköter den grovjobbet på egen hand medan man får tid över till att kanske greppa en sejdel.
Så fläta håret, på med läderbyxorna och ta en tugga av den där jättekringlan. Snart serveras Schweinshaxe på en grönsaksbädd med bacon och surkål. Som man säger i Theresienwiese – ”Ozapft is!”. Den är upp hälld. Umpah, umpah på Er!
Rökt Schweinshaxe på grönsaksbädd med surkål
Ingredienser
Schweinshaxe/fläsklägg
- 3 rimmade fläsklägg (med ”knogarna” kvar)
- 2 dl örtrub (eller annan favoritrub)
Baste
- 2 dl öl
- 1/2 msk salt
- 2 msk honung
- 1 msk farinsocker
Bädd
- 2 pkt skivad bacon (grovt skuren i bitar)
- 4 gula lökar (skivade)
- 2 gröna paprikor (skivade)
- 1 msk hel kummin
- 4-5 dl surkål
Gör så här
- Starta röken. Sätt värmen på 150°C och ladda rökaggregatet med äppelbriketter.
- Förberedd basten. Blanda öl, salt, honung och socker. Låt allt lösa upp och ställ åt sidan på bänken.
- Skölj av fläskläggen under rinnande kallt vatten. Torka av ordentligt med papper och snitta svålen i ett rutmönster om ca 1x1cm. Gnid in läggen med valfri rub/kryddblandning. Kasta in läggen i röken och låt sedan baka med rök.
- Ta ut läggen efter 2h och badda med ölblandningen runt om. Vänd gärna på dem.
- Fyll upp droppplåten i röken till hälften med vatten.
- Baka nu läggen (utan rök) i ytterligare två timmar. Badda runt om med ölblandningen en gång varje halvtimme.
- Efter 1,5-2h – skiva upp bacon, lök och paprika. Stek sedan baconbitarna på medelhög värme, de ska svettas ur ordentligt men inte bli knapriga. Tillsätt lök och paprika i pannan och krydda upp med lite salt, peppar och hel kummin. Låt grönsakerna och bacon stekas ihop och bli lätt genomskinligt mjuka.
- Blanda ut grönsakerna och bacon med surkål i botten av en långpanna eller form som får plats i röken. Lägg sedan fläskläggen ovanpå och ställ sedan in i röken igen på samma temperatur (150°C, utan rök) i ytterligare 2h.
- Ta ut och servera med grönsakerna i botten, lite sky samt med Schweinshaxen ståendes på toppen.
Detta inlägg är skrivet på uppdrag av Bradleysmoker. Ekonomisk ersättning har utgått.