-”Something fruity, something rich and fatty and something to spread it on.” – The law of peanut butter jelly.
Efter en snabb sökning på peanut butter jelly för att försöka förstå fenomenet stöter jag på citatet ovan, men lustigare ska det bli: -”The fat in peanut butter is mostly good fat, the sweetness comes from jelly and the bread is the vehicle that holds all this gloriousness together.” Kort sagt och enkelt tolkat – jordnötssmör är bra för dig, sötman kommer (bara) från sylt och enbart av harmlöst bröd består den farkost som förenar i ärofylld storhet. Jämför gärna med liknande begrepp som ”detox”, ”hälsokur” och ”bra för dig”.
Om det nu är så nyttigt med fett från jordnötssmör och sötma av oskyldig sylt så kan det ju inte skada att tillsätta lite alkohol. Varför inte istället låta whisky vara den farkost som så ärofyllt förenar? Vem har någonsin blivit glad av en skiva Jättefranska? Det här kan bli en perfekt fredagsdrink. Vid helghandlingen – köp jordnötssmör till ”frukosten”. Passa gärna på att överlägset se ned på en familjehipster om ni får chansen. Den framför er i kassan med jobbig klängande, men ack så skolad genusavkomma. Individen i gemenskapen som fyllt bandet med kaviar på alger, tvättsåpa och hantverkstonic att stoppa i medhavd tygpåse. Undvik helst att notera, kommentera inte, de buteljerade tonicsmakerna av ”skördad norrländsk myrdagg”, ”havsbris från ett inland” eller ”med mineral från en rullstensås”. Dela inte ut den egovinsten. Ni vill inte höra utlägget om de små snålflaskornas förträfflighet som noga uträknat räcker till precis en 1,5 GT och kostar som en halv Coronakarens. Påminn istället om att tonic är något man gör själv. Forma fingrarna till en hashtag och skrik orden äkta, värdegrund och rawfood i ansiktet på honom. I den ordningen. Förmodligen kommer precis ingen att förstå någonting, men oj så nöjd man känner sig efteråt. Efter en sådan PK-vinst är det sedan bara att leendes ta elsparkcykeln hemåt, aktivt glömma att köpa fredagsmys och senare gå bärsärk på frukostnöten.
Peanut Butter Jelly cocktail är egentligen en variant av whisky sour, men med en whisky som infuserats med jordnötssmör och en skvätt likör. Det knepnördiga är att få in jordnötsaromerna i whiskyn. En tråkigare variant är att helt sonika breda ut jordnötssmöret i botten av en form och slå whisky över så att kontaktytan mellan whisky och smör blir så stor som möjligt. Sedan är det bara att täcka med plast och vänta. Ju längre tid de två ingredienserna får stå och kela på köksbänken desto mer jordnöt kommer whiskyn att smaka. Räkna med en inkubationstid på minst 24 timmar för att smaken ska vara värd besväret.
Ett alternativ för oss som har bättre saker för oss än att dygna framför ett utdraget förspel på köksbänk, är att ösa ned två nävar torrostade jordnötter i en sifon och sedan tillsätta omkring två-tre deciliter whisky. Som utlovat använder jag numera kvävesifonen så långt det går, men självklart går det bra med en vanlig sifon också. Den enda skillnaden är att trycket inte blir lika högt och att infuseringen således kommer att ske långsammare. Tryck i två patroner, skaka och ställ sedan undan i en timme. Använder ni en vanlig sifon med gräddpatroner så kan ni på ett mer sofistikerat vis, med formeln nedan, själva räkna ut hur mycket längre tid den behöver stå för att uppnå samma resultat. Utgå från att det är cirka 3 gånger så högt tryck i en kvävesifon mot i en vanlig.
Trycket (F1) x Infusionstid (L1) = Trycket (F2) x Infusionstid (L2)
När sifonen stått och dragit tillräckligt släpper man ut gasen med sifonen ståendes på bänken med munstycket uppåt. Det är här viktigt att trycka ned handtaget fullt och bestämt i en enda snabb och synkroniserad rörelse. Nä, nu skrev jag fel. Var särskilt försiktig, tryck långsamt ned handpedalen och håll gärna en kupad hand över munstycket för att slippa en ursäkt att måla om hela innertaket. När all gas är ute skruvar jag av locket och silar av whiskyn genom ett kaffefilter. Nu är whiskyn klar att blanda på.
Som substitut till den välgörande sylten väljer jag Crème de Cassis. Det är av flera anledningar. Främst beror det på att jag alltid har haft en förkärlek till svarta vinbär. För det andra var likören inblandad i ett av de mest uppmärksammade EG-rättsfallen någonsin rörande fri rörlighet av varor. Det är alltid kul att ha en historia i bakfickan, men framförallt väljer jag Crème de Cassis för att både färg och smak gör sig jäkligt bra i denna cocktail. Saknas Cassis hade jag istället valt en potent fransk hallonlikör. Har man överhuvudtaget ingen likör att tillgå, kan man ju alltid koka sig en kraftigare sockerlag på det bär eller frukt som man föredrar.
(FOTNOT! Vid första försöket körde jag jordnötssmör och whisky i en kvävesifon. Det snordyra ekologiska jordnötssmöret var av särdeles fin krämig art och fann whiskyn så hjärtligt att de efter en timme i sifonen var helt oskiljbara. Ställt i ett filter fick jag ut två droppar whisky per timme. Jag byggde då om drinken och infuserade whiskyn med hela torrostade jordnötter som jag snabbt bränt på snabbt i torr panna istället. Resultatet blev perfekt om kanske inte lika smörig som med jordnötssmör. Möjligen skulle det gå bättre att infusera whiskyn med ett billigt och mer transfettfyllt jordnötssmör. Men varför bemöda sig. Den här whiskyn skrek jordnöt.)
Peanut Butter Jelly – fredagsdrinken
Ingredienser
- 5 cl whisky (infuserad med torrostade jordnötter)
- 3 cl citronjuice
- 2 cl sockerlag (1/1)
- 1,5-2 cl Crème de Cassis eller annan valfri bär- eller fruktlikör
Gör så här
- Torrskaka whisky, citronjuice och sockerlag i en shaker med någon matsked Frothee eller en halv äggvita.
- Tillsätt is i shakern. Skaka igen.
- Häll upp i ett glas med is.
- Slå försiktigt likören över toppen på glaset. (I den cocktail som serveras på bilden har jag med en spruta och slang tillsatt likören i botten av glaset.)