Då jag stod och provade en ny efterrättsidé slog det mig att mango och Campari är en väldigt bra kombo. Jag vet inte varför jag inte tänkt på det tidigare. Jag är ju ganska förtjust i både mango och Campari, konstigt att deras vägar inte mötts tidigare. Mangons syra och sötma ihop med det lite steniga beskan i Camparin blir bra. Istället för en vanlig sockerlag, smälter jag vit choklad i lite vatten med hackade tonkabönor och vispar upp med lecitin. Några droppar röd karamellfärg senare har vi ett rosa skum som med sin sötma ifrån chokladen får ersätta den vanliga sockerlagen. Tonkabönorna sätter sin prägel och gör allt ännu lite mer intressant.
Vill man inte göra sin egen mangopuré går det bra med en färdigköpt smoothie på mango.
Pink October
Ingredienser
Pink October - drinken
- 4 cl vodka
- 6 cl mangopure
- 2 cl Campari
- Skumtopp av vit choklad. Se nedan.
Chokladskum med tonkabönor
- 85 g vit choklad
- 2,5 dl vatten
- 4 tonkabönor (grovt hackade)
- 1 tsk röd karamellfärg
- 2,5 g lecitin
Gör så här
Pink October - drinken
- Blanda samtliga ingredienser utom skummet i en shaker med is. Skaka ordentligt och sila sedan upp i ett glas. Sleva upp skummet med en sked och servera omedelbart.
Chokladskum med tonkabönor
- Koka upp chokladen med vattnet och de hackade tonkabönorna. Blanda tills helt slätt. Ha ned karamellfärgen, rör ut och ställ åt sidan 10 minuter. Sila av bönorna och tillsätt lecitinet.
- Arbeta sedan upp ett ett skum med en stavmixer. Ta av skummet och lägg åt sidan i en skål vartefter det blidas. Viktigt är att bara ta upp skummet, inte vätskan i botten. Mixa i några sekunder, ta upp skum och mixa igen. Ha tålamod.