-”Tomten är en pajas” – sa den helige anden.
-”Jag gillar inte när julens idé pajas.”
Anden i en närliggande damm kvackar instämmande:
-”Visst har hela högtiden blivit rutten.”
-”Jag håller med!” – sade den flugfiskande skotten och lyfte på sin kilt:
–”Julen har blivit alldeles för kostsam. Vår släkt har ännu, efter tolvhundra år, ännu inte råd med underkläder. Tanken var ju från början att minnas Jesu födelse. Idag handlar det bara om att överträffa med dyra julklappar som jaktgevär med påmonterade sikten. Sen ska man ju betala för skotten själv efteråt och de kostar inte haggis. När helgerna är över har vi ju inte ens råd att fylla upp tanken i traktorn. Nä, i dagens konsumtionssamhälle har gamla värden gått förlorade. Detta visade sig senast igår. Då vi var över på granngodset hade värden tvingats ersätta single med blended. Sådana besparingar gör ingen glad. Jag vände demonstrativt redan i dörren och tog istället rutten hem över berget. Där passade jag på att njuta av våra gröna fält. Sikten jag såg var beundransvärd, mycket vackrare än den jag ser hemma från tomten.”
Skotten fortsatte:
-”Dessutom är det svårt att hålla sig vaken efter att man glöggat hela dagen. När man ställt fram stegen mot skorstenen bakom knuten är man helt slut. Jag blir fasad varje gång jag ser en röd fasad.”
-”Jag tycker att vi inför kommande jul inför ett tak för vad hela julkalaset får kosta. De som sedan bryter mot detta får skaka galler i buren. Om summan som överstiger endast är marginell, kanske det räcker med att överträdaren blir buren ned och kastad i vaken. Är guldbyxorna för tunga blir Nessie glad.”
-”Tummen upp för den idén!” – kakafonin av det medhållande kvacket som nu levererats i vibrato, väckte djävulen i fader jul.
Tomten muttrade medan han tog de bestämda stegen fram till den damm varifrån gillandet kom:
-”Den här diskussionen luktar boljevism. Skärp dig fågeljävel! Att ge sig i lag med en snål skotte i syfte att kväsa den högtid som betyder mest för många? Hur tänker ni? Konsumtion skapar arbetstillfällen och välfärd, det står skrivet i julesten. Tänk bara på hur glada alla barn blir då familjen i julfridens tecken belönas med ännu en ny TV som har just de där extra tummen.”
Ingen lyssnar väl som tur är på ett slutet sällskap bestående av två simmande bröstfiléer och en $crooge McDuck, tänkte tomten. Dessutom, om de skulle få som de ville, jag känner redan knuten i magen, skulle ju jag bli arbetslös. Tomten blev nedstämd:
–”Visserligen är mina leder slitna, och jag känner mig själsligt brunnen, men vad vore en jul utan tomte och julklappar?
Tomten funderade vidare. Kanske är all stress, denna konsumtion och föregående städande bara en enda stor ”julklapp” fylld av dråpliga gifter? Det här fallet måste lösas!”
-”Sätt dig nu ned och tänk på saken, så ska jag hämta lite vatten.” – sade skotten.
Tomten sätter sig dock aldrig ned. Istället smyger han efter på stigen som leder mot vattenhålet. Väl framme ger han skotten en rejäl dunk i ryggen. Skotten tappar balansen och fallet ned i brunnen blir både hejd- och skoningslöst.
-”Slut på den diskussionen!” – hoade tomten, tog fram en julskinkemacka och poppade en julmust.
-”Visst är fantastiskt när smaker gifter sig. Ikväll blir det sotad viltfågel och snart är det jul igen!
__________
Berättelsen ovan blir förstås oförståelig tagen ur sitt sammanhang. Mot vad någon kanske tror är det inte ännu ett inlägg i debatten mellan konsumtionsivrare, återvinnare eller de som inte har råd. Det är bara ännu ett inlägg om ord. Tidigare har jag gjort narr av orddelen i förra årets högskoleprov. Jag har talat om oxymoroner och nu ganska nyligen om aptonymer. Berättelsen ovan visar exempel på det som kallas för pitch accents. Det vill säga när ett ord med en minimal skillnad i betoning (pitch) leder till att ordet, fortfarande med samma stavning, får en helt annan betydelse. Hur många kan ni finna ovan? Tomten och tomten är ett exempel. Pitch accents handlar inte om ord som stavas eller uttalas lika men har olika betydelser. Exempel på sådana ord är damm och lag. (Sen vill jag personligen skönja en viss skillnad i uttal av den lag som beskrivs i rättsvetenskapen och den lag som man picklar rödlök i, men förmodligen handlar det nog bara om att gripa efter ett halmstrå i försöket att rättfärdiga mina studielån.
Dagens drink ligger det lite arbete bakom, den känns genomtänkt. Sofia satt och klurade ut något igår och det som jag först rynkade på näsan åt kom ut riktigt bra. Det är något av en eftermatendrink snarare än en aperitif, men hyfsat fräsch är den. Kaffe och blodgrape har jag tidigare nämnt som två goda följeslagare. Tänk bara hur bra ett varsamt kaffetillskott kan vara i en negroni. Vem vill inte bli dekorerad med ett tomteskägg av fluffig sockerlag med grön kardemumma? Nejlika i gyllene kaviarform är spännande och ger skjutaren ett friskt och rensande avslut. Jag tror det är dags att sparka igång den här helgen. Förresten – ni glömmer väl inte bort vilken dag det är idag? Precis ja – något helt annat än den där kanelbullens dag. Eller hur?
Pitch accent – fredagsdrinken
Ingredienser
- (Sockerlag och kaviar nedan räcker givetvis till flera shots.)
Gyllene kaviar på nejlika
- 20 torkade nejlikor
- 1,5 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 6 g agar agar
Kardemummasockerlag
- 1 msk lätt krossade gröna kardemummakapslar
- (1/2 tsk malen kardemumma om inte de gröna finns att tillgå.)
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 2% Easy whip (Special Ingredients) i förhållande till vikten sockerlag.
Frysta espressosfärer
- 1 espresso
- en sfärform i silikon, ungefärlig diameter 25mm
Pitch Accent – fredagsdrinken
- 3 cl mörk rom, gärna en chokladig fyllig
- 1 espressosfär (1-2 cl)
- 0,5 cl pressad och silad röd grapefruktsjuice
Gör så här
Gyllene kaviar på nejlika
- Koka upp nejlikor, socker och vatten. Låt sedan sjuda lätt i minst 20 minuter. Sila av nejlikorna. Tillsätt guldpulver och agar agar. Rör om, låt sedan stå en stund. Ge sedan blandningen ett ordentligt uppkok. Låt den komma ned i temperatur till omkring 65°C. Dra upp i en spruta och droppa ned i 0-gradig rapsolja. Fortsätt droppa tills blandningen är slut. Är man inte inte extremt snabb kommer man någon gång eller flera att behöva värma upp blandningen igen och kanske skölja genom sprutan.
- Häll bort oljan genom en sil och skölj kaviaren under rinnande kallt vatten. Låt sedan pärlorna torka upp något i silen.
Kardemummasockerlag
- Koka upp kardemumma, socker och vatten. Låt sedan sjuda lätt i minst 20 minuter. Låt svalna och sila av kardemumman. Väg sockerlagen och blanda med 2% Easy Whip (Special Ingredients) i en mixer. Sila över i en (0,5L) sifon, ladda med en gräddpatron och ställ in upp och ned i kylen under minst två timmar. Blandningen ska bli kylskåpskall. Innan servering, dra i en gräddpatron till och skaka om.
Espressosfärer
- Frys in vanlig espresso i sfärformar. Ta ut när de är helt genomfrysta. Det tar 3-4h.
Pitch Accent – fredagsdrinken
- Kasta ned en tesked kaviar i botten på ett shotsglas. Fyll på med blandad rom och grapefruktjuice. Fukta en halv sfär, tryck ihop den med en annan sfär till ett klot. Lägg dit och toppa med kardemummasockerlag direkt ur sifonen.