REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOSCH VITVAROR
Jag satt häromdagen och bläddrade i matgrupper på nätet. De är en bra källa till inspiration och skratt. Ofta berörs inte bara matlagning, utan även andra tips och råd om allt som har med mat och kök att göra. En fråga som ofta återkommer är problemet med grytor eller porslin där maten bränt fast. Ett gammalt tips är ju att lika löser lika, d.v.s. fett löser fett. Andra råd är att gnugga sockerbitar mot det som ska lösas upp. Mitt äldsta husmorsknep är mycket enklare än så. Skaffa en bra diskmaskin och följ tillverkarens råd om vilket diskmedel som ska användas. Skulle någon fläck vara särskilt envis för att man var hänförd av gästernas sprudlande sällskap och lät ugnsformen torka in – ställ det i vattenbad i någon timme med samma maskindiskmedel i badet. Om det, när helvetet fryser över, inte skulle fungera är det väl bara att ta fram biten med hästsocker och börja gnugga…
Min svärfar har alltid sagt att med två diskmaskiner skulle man slippa köksskåp för maskinerna behöver aldrig tömmas, mer än då när man tar ur den rena disken för att duka bordet. Bara man håller på huvudregeln att alltid hålla en ren och en smutsig. -”Alla i Amerika har två diskmaskiner.” Ett påstående han förmodligen läst i sin soffa med en lokal tidning i handen.
Svärfar är klok, så när vi kastade om i köket installerade jag två diskmaskiner. Det kan vara en av de bättre köksrockader vi gjort. Avsaknaden av ett 60-skåp vägs upp flera gånger om av den nya extra diskmaskinen – särskilt med timmar av förprepp som ofta kan fylla en hel maskin redan innan middagen har serverats. Fyll sedan upp den andra maskinen med middagsdisken och kör glasen i den rena och tömda första n maskinen när gästerna har rört sig hemåt. Folk brukar fråga hur vi orkar med alla bjudningar? Två diskmaskiner är svaret. Den där svärfar for dock med osanning när han sa att man aldrig skulle behöva tömma diskmaskinerna. Hälften av ens porslin ryms inte i en maskin. Dessutom är aldrig innehållet i den rena maskinen så varierat att man klarar sig utan att norpa från skåpen. Med bara cocktailglas i den rena maskinen är det dessutom bara ibland kul att äta morgonyoghurten ur dessa.
Förutom det uppenbara att en diskmaskin ska diska rent, tittade vi på några andra krav vid valet av maskin. Listan var inte särskilt lång, men bestämd. Jag ville ha ett snabbläge som kunde diska riktigt rent så fort som bara möjligt. Särskilt nyttigt vid större tillställningar där kanske glasen tagit slut. Ett särskilt hygienprogram med högre temperatur för bl.a. plastskärbrädor stod också på önskelistan. I övrigt ville jag såklart att den skulle hålla en högre miljöklass, göra av med så lite vatten och el som möjligt och sist men inte minst – ha ett torkläge som gör själ för namnet. Ett läge där man slipper de fula droppfläckarna på kristallglasen. Det finns ingenting som kan förstöra ett glas sprudlande champagne som ett rent men kalkfläckigt glas. Bubblorna ska släppas fria och inte fastna bara för att det finns fläckar i glaset. Jag ville aldrig mer höra: -”Bry dig inte om det där. Det är bara kalkfläckar, glaset är rent egentligen…” En diskmaskin som tömmer sig själv hade förstås varit ett givet val, men jag kan gott nöja mig med en som skickar en notis till min sons telefon när det är dags.
Valet av diskmaskin föll slutligen på Bosch SMU88TW06S. En tyst maskin med HomeConnect i serie 8 som har alla de funktioner jag ovan nämnt. Med funktionen Bosch PerfectDry sugs fuktigheten i diskmaskinen in och förvandlas till varm luft som sedan går tillbaka in och torkar upp disken. Både kristallglas och plastlådor blir torra. Funktionen bygger på mineralet Zeolit som när det kommer i kontakt med fukt alstrar värme som hettar upp disken. Detta gör också att diskmaskinerna med Zeolithfunktion är hela 30% mer energieffektiva än de utan. Boschigt!
Långpannan med lasagne som jag gjorde för ett tag sedan var förresten inga problem att få ren. Jag ställde den bara längst in i diskmaskinen riktad upp emot intensivzonen. Jag är ju som ni kanske förstår inte mycket för det där med att sitta och gnida ugnsform med sockerbit.
Nä, nu är det dags att njuta igen, väl medvetna om att vi gjorde ett bra val. Vad sägs om ett kristallrent glas bubbel i vårsolen att skölja ned snittarna med? Ett glas med ”sparkling point” och en ström av rusande pärlor som inte stammar på kroppsspråket på sin väg upp mot ytan. Snittarna jag har tagit fram till idag är särskilt anpassade för just sådant väder!
Snittar puttanesca
Ingredienser
- 1-2 msk olivolja att steka i
- 0,75 dl mindre kapris
- 1 röd chili utan kärnor (finhackad)
- 0,75 dl schalottenlök (finhackad)
- 0,75 dl svarta kalamataoliver (finhackade)
- 8-10 sardellfiléer (finhackade)
- 0,75 finriven parmesan
- finskuren persilja
- crostini
Gör så här
- Stek alla ingredienser utom persilja och parmesan i olivolja. De ska bli mjuka, men fortfarande ha kvar lite spänst. Tillsätt stammarna från persiljan, de ska vara fint skurna. Låt allt gå ihop på medelvärme utan att något får färg i några minuter.
- Ha sist ned den rivna osten. Den binder ihop bra och ger krämighet. Låt svalna till minst rumstemperatur.
- Blanda ned lite finskuren persilja i blandningen
- Servera på crostini med finskuren persilja.
- Smakerna som är lånade från klassiska Pasta Puttanesca bygger på olika sorters sälta och passar perfekt till champagne och annat bubbel.
______________________________________
Foto: Ruben Nero & Thomas Karlstein
Detta är ett reklamsamarbete. Inlägget presenteras i samarbete med Bosch.