REKLAM – ETT INLÄGG I SAMARBETE MED BRADLEY SMOKER
Med stundande påskhelg, smörgåsbord, studentmottagningar och gröna trädgårdsbjudningar känns det motiverat att fortsätta på temat plockmat. Den här gången blir det en rätt som många säkert har hört talas om, men få förmodligen har ätit. Heta djävulsägg eller deviled eggs är en utmärkt rätt för Bradleyröken. Jag skulle vilja påstå att röken tar äggen dit de bara strävat i originalreceptet. Det säger sig självt – where there’s fire there should be smoke. Med inslag av rök får de mer karaktär, mer uhmpf, mer smak, mer kärlek, mer allt. För extra verkshöjd och tuggmotstånd hackar vi ned några räkor i fyllningen. I motsats till många receptfascister anser vi att det är varje kocks skyldighet att även laborera med de klassiska rätterna. Inte varje gång, men emellanåt. Det som är bra kan bli bättre och det som är bäst har det bara på lån. Man kan bara vinna.
För att höja de små godbitarna ännu ett steg tar vi fram ett trumfkort. Jag tänker på gravade, torkade och rökta äggulor. Det som är intressant med rök ur ett smaksättningsperspektiv och som blir extra tydligt med just äggulorna är att rök skapar så många smakassociationer. I ett blindtest, om jag bortser från konsistens, så skulle jag nog påstå att äggulan som serverats är någon form av rökt kaviar. En annorlunda kaviar, men fortfarande en kaviar. Förutom den angenäma smaken är de gyllene äggulorna som blir lysande gula efter att de zestats alldeles härliga att toppa av små tilltugg med. Visst kräver de lite tid och planering, men de sköter sig själva den mesta av tiden och är väl värda besväret. Så ni som aldrig provat varken djävulsägg eller den gravade, torkade och rökta äggulan – här har ni chansen att på ett bra sätt kombinera de två. Förutom på våren när primörerna kommer, vet vi ju alla att ju mer som ingår, desto godare är det.
Till trädgårdsbjudningen kan man med fördel göra djävulsägg på vaktelägg. På mingelfot är det smidigare att hantera något som inte behöver bitas av. Till påsk och smörgåsbord är det däremot vanliga hönsägg som gäller. Välj en bättre sort, gärna direkt från bondgården om ni har möjlighet. För precis som med ost…
Djävulsägg med räkor
Ingredienser
- 8 hårdkokta ägg
- 16 färska räkor (finhackade)
- 4 msk majonnäs
- 2 tsk dijonsenap
- 6 skivor inlagda jalapeño (finhackade)
- 1 tsk jalapeñospad
- 3 skivor bacon
- finhackad gräslök
- några stänk tabasco eller annan valfri stark sås
- cayennepeppar eller paprikapulver utblandat med chilipulver att fint strö över
- en gravad torkad rökt äggula
Gör så här
- Starta röken med mesquitebriketter. Är det plusgrader ute så sätt inte på värmeelementen.
- Koka äggen hårda, men absolut inte gröna. Ta hellre av dem för tidigt än för sent. Låt de sjuda i ca 7-8 minuter efter uppkok.
- Dela äggen och placera ut på rökgallret. Ställ även dit jalapeñon och baconet. Rök i en timme högt upp i röken med spjället öppet till max. Här behövs ingen värme.
- Stek sedan baconet så krispigt i panna att det senare kan brytas i smulor. Låt kallna och rinna av på papper.
- Plocka ut äggulorna, mosa dem och hacka räkorna. Blanda i en bunke ihop äggulor, majonnäs, dijonsenap, hackad jalapeño, jalapeñospad, ungefär hälften av baconet i smulor och fyra rejäla skak med tabasco. Tryck sönder äggulorna ordentligt med en gaffel. Avsluta med att ha ned räkorna. Rör ihop allt och smaka av med mer tabasco och eventuellt lite salt.
- Montera tillbaka röran i ägghalvorna. Enklast är det med en spritspåse med ett rejält hål i.
- Garnera först med finhackad gräslök, sedan cayenne-, paprika- och eller chilipulver. Avsluta med att zesta över gravad torkad rökt äggula.
- Servera med champagne eller valfri mousserande dryck.
Detta inlägg är skrivet på uppdrag av bradleysmoker.se. Ekonomisk ersättning har utgått.