Det känns lite spännande att få vara tillbaka hemma och blogga om något annat än julskinka. Det har varit roligt men lite hektiskt.
Juldagen – en dag för slappande, inga måsten eller göranden. Det var nästan med besvikelse som jag insåg att det var strålande väder ute när jag vaknade. Det är svårt att motivera varför man ska behöva klä sig i något annat än morgonrock när solen lyser ute. Jag blev otroligt glad när jag senare på dagen insåg att även grannen var helt inne på morgonrocksgrejen. Jag bröt löftet till mig själv och var tvungen att göra några ärenden, men kommer att ångra mig djupt när allt sätter igång igen.
Ikväll blir det hummer. Sonen bjuder. Han vann två humrar på julklappsleken och den tredje, som han hade önskat sig, fick han senare i julklapp av farmor och farfar. Ni förstår min stolthet. Vetskapen om att vi lyckats. Vår son önskar sig hummer i julklapp. Som far blir man alldeles varm. Hur gamla var ni när ni önskade er hummer första gången i julklapp? Jag är inte sen att se till att den blir tillagad på rätt sätt. Det blir en liten ny variant denna gång, men jag har givit Eyvind en smakgaranti. Blir den inte lika bra eller bättre så lovar jag att laga originalet snart igen.
Kvällens hummer passar bra till nyår eller vilken annan dag som helst, när man vill imponera. Den går att förbereda bra. När vi åt ugnsgratinerade havskräftor för ett tag sedan, tänkte jag att något liknande skulle passa att göra även med hummer och på det spåret är vi. Det är mycket smör, chili och vitlök, utan att för den delen förta smaken av hummer. Först är det ganska milt och någon sekund senare exploderar smakerna. Inte för starkt, bara underbart. För er som inte förstår bättre kan koriandern bytas ut mot persilja. Jag vet, antingen är man för eller emot? Alla får ha sin egen åsikt. Lite cheddarost på toppen blir helt rätt.
Om någon undrar? Självklart, vi sitter här och bubblar igen. Vad ska man göra när allt är stängt och man inte har något annat hemma? Livet är hårt och fullt av uppoffringar.
Smörbakad hummer, chili och vitlök – recept 6 personer
3 kokta humrar (kluvna på längden)
4-6 schalottenlökar (finhackade)
1 röd chili (finhackad)
4 vitlöksklyftor (finhackade)
1 kruka koriander (finhackad)
75 g smör
1 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad skaldjursfond
vetemjöl att toppreda med
2 dl riven cheddarost
Finhacka löken, vitlöken och chilin. Hacka koriandern.
Smält hälften av smöret i stekpannan på mellanhög värme. Tillsätt grönsakerna. Låt steka försiktigt tills det börjar dofta.
Tillsätt vinet och låt koka upp, låt hälften av vätskan sjuda bort.
Tanken är att mjuka upp och förlösa de goda smakerna. Inte mer.
Tillsätt den koncentrerade skaldjursfonden och rör om. Ha ned det sista av smöret och sänk värmen lite under medelvärme.
Toppred sedan med siktat vetemjöl, rör om och fortsätta laga på låg värme. Eventuellt kan blandningen skära sig något. Det gör ingenting. I ugnen med cheddarosten kommer den i varje fall att göra det. Ställ röran åt sidan på spisen, bort från värmen.
Klyv humrarna på längden. Lägg ett bestämt snitt tvärs över klorna, precis ovanför leden igenom det översta skalet, precis så att de håller ihop. De ska vara enkla att få isär väl på tallriken.
Gröp ur köttet från hummerkropparna och hacka köttet grovt.
Blanda ned hummerköttet i smörblandningen, värm upp lätt och lägg sedan tillbaka i hummerskalen. Gratinera med cheddar på toppen i knappt 10 minuter i 225 grader varmluft. Håll koll.
Pynta med lite koriander eller persilja på toppen. Servera med champagne eller något annat kallt, torrt och bubbligt.