-”Jag är egentligen skitbra på att laga vegetariskt. Det är bara det att jag aldrig gör det…”
När vi skulle ha en gäst över som bara äter vegetarisk kost ville jag lugna henne när hon erbjöd sig att ta med egen mat. Antagligen hade hon sett mina köttorgier och tänkte att jag skulle köra på som vanligt. Nu finns det ju inte en chans att mina gäster skulle få ta med egen mat. Någon gång har jag lagat en särskild rätt till den med särskild kost eller allergi, men allra helst undviker jag även det. Det är inte samma sak att samlas kring ett bord där folk äter olika saker. Undantaget smörgåsbord förstås, men det räknas ändå inte. Det handlar bara om hur man plockar och i vilken ordning.
Sen är det ju så. Vi äter mer kött än vad vårt jordklot klarar av. Det räcker inte ens att köpa det dyrare finare köttet där boskapen fått leva ett ändå hyggligt liv på stora slätter. Inte ens en japansk Kobemassage av korna gör saken bättre. Eller var massagen en myt?
Efter att en nära vän, som också är väldigt övertygande, tänkt om och verkligen förändrat sitt köttätande har jag börjat vakna lite. Jag är ännu inte beredd att utifrån en restaurangmeny välja bort en köttbit med tillbehör som fullständigt skriker ut mitt namn, för att istället välja något vegetariskt som inte alls lockar, eller som jag just då inte är sugen på. Det jag däremot har förstått nu, är att också rätter som helt och hållet utesluter kött eller fisk kan vara helt magiska. Att de på en meny kanske fortfarande, ofta på grund av krögarens ointresse, kommer att låta tråkiga kan jag leva med och se förbi. Jag kan dock dra mitt strå till stacken och försöka få den vegetariska maten godare, att komma oftare, men också att låta godare.
Om jag bara lyckas pula in en vegetarisk rätt i veckan så är jag i nuläget nöjd.
Förresten kommer det bli lätt. Samma vän har sagt att vi är välkomna på just en sådan, en gång i veckan. Ha ha! Det här kommer vi njuta med glädje. 🙂
Den vegetariska rätt som överrumplade mig totalt senast, både vad gäller smak och konsistens var halloumi- och morotsbiffarna som ersatte det vanliga högrevet i våra vegetariska hamburgare. Denna biff, av tre, var den vi trodde minst på. Men… Veni, vidi, vici! Så galet goda och enkla att göra. De flesta av er har säkert redan ingredienserna hemma. Så gör en rivstart och ta in det vegetariska i ert kök redan ikväll! Med kärleksfullt tillredda tillbehör som nyrökt baba ganoush, rosésallad, rödbetsgrodar och silverlök blir det så bra. Minst lika bra.
Vegetariska hamburgare – mig kan man aldrig lita på!
Ingredienser
Pankopanerade morots- och halloumibiffar
- 250 g skalade morötter
- 200 g halloumi (1st)
- 2 ägg
- 0,5 dl ströbröd (vanligt)
- 2 tsk torkade chiliflarn
- salt och peppar
- 2-3 dl pankoströbröd (till paneringen)
Baba ganoush
- 2 auberginer (rökta)
- 1 röd spetspaprika (rökt)
- 1,5 msk sambal oeleck
- 1,5 dl olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 lime (juicen)
- salt och peppar
Övriga tillbehör
- Briochebröd
- silverlök
- cheddarost
- rosésallad
Gör så här
- Riv morötterna och halloumin på ett ganska grovt rivjärn, kanske dock inte det grövsta.
Pankopanerade morots- och halloumibiffar
- Blanda sedan samman alla ingredienser i en skål. Låt smeten stå en stund under plast så att ströbrödet får svälla något.
- Krama sedan ur den del av vätskan som inte bundits upp.
- Forma till fyra biffar och doppa sedan i panko.
- Lägg biffarna i var sitt håljärn på ett bakplåtspapper och grädda i ugn i 250 grader i ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna något. Lossa ringarna runt burgarna och stek sedan krispiga i panna med smör.
Baba ganousch
- Perforera auberginen på några ställen med en kniv. Dela paprikan på längden och ta ur kärnorna. Varmrök sedan aubergin och paprika tills de fått fin färg och rökig smak på låg värme i grill (indirekt värme) eller varmrök.
- Ta av skalen från auberginerna. Stoppa ned auberginköttet, paprikan, hälften av oljan och alla andra ingredienser i en mixer. Kör sedan på hög hastighet till en slät röra. Skrapa ner från kanterna, kör in den sista oljan och smaksätt med salt och peppar.