Som så ofta när man funderar på fredagsdrinken springer fantasin iväg. Ganska snart har man hamnat på ett sidospår och med lite tur är åtminstone färgen i synk med den ursprungliga idén. Tankar kring Beet me Down har funnits ett tag. Den var dock först tänkt som en värmande upplevelse att njuta framför brasan.
Idén med Beet me Down är att den ska var lite jordig, ha naturlig sötma från rödbeta och honung, men samtidigt komma med bärighet. Jag har en viss känsla av att denna cocktail också visst kan serveras som ett mulled wine. Tankarna gick även mot höstfavoriten Hot Liquid Pie. Kanske då strunta i äggvitan och toppa upp den med vispad vaniljgrädde och servera i kopparmugg en dag då värmepumpen plötsligt går sönder?
Vi börjar med att se hur Beet me Down gör sig skakad med is. Så här när fredagen knackar på är jag nämligen milsvida ifrån både raggsockor och mysfilt. Brasan brinner visserligen, men om raggsockor och mysfilt kommer fram har vi liksom tagit ut söndagen i förskott. Hemska tanke!
Beet me Down cocktail – fredagsdrinken
Ingredienser
Rödbetsinfuserad rom
- 1 rödbeta ( i tunna skivor)
- 500 ml mörk rom (Ron Barcelo)
Honungssockerlag
- 100 ml flytande akaciahonung
- 50 ml vatten
Ingefärssockerlag
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1 tumme färsk riven ingefära
Beet me Down – the cocktail
- 1 äggvita
- 5 ml Creme de Cassis (svartvinbärslikör)
- 30 ml citronjuice
- 20 ml honungssockerlag
- 10 cl ingefärssockerlag
- 30 ml rödbetsinfuserad rom
- 30 ml mörkare rom (gärna QRM eller Zacapa)
Gör så här
Rödbetsinfuserad rom
- Skala och skär rödbetan i tunna skivor, bäst blir det i mandolin. Ha ned romen i en kvävesifon. Vänd u pp och ned och dra i två kvävepatroner. Låt sedan stå och dra i minst en timme. (Vanlig sifon går också bra, men låt då stå och dra i någon timme extra.)
- Sila bort rödbetorna, bevara romen.
Honungssockerlag.
- Blanda honung och vatten i en kastrull. Värm behövs inte, men går det trögt så värm hastigt upp till runt 50°C.
- Låt svalna.
Ingefärssockerlag
- Riv ned ingefäran i en kastrull. Tillsätt vatten och strösocker. Sjud upp tills dess att sockret löst sig. Låt svalna under lock. Sila bort ingefäran.
Beet me Down – the cocktail
- Blanda alla ingredienser i en shaker med is. Skaka ordentligt i minst 20 sekunder. Sila bort isen. Skaka drinken igen utan is, nu ännu kraftigare i 30 sekunder. Sila upp i ett glas och toppa med rödbetspulver.