Biff Rydberg – historien

Håll i hatten! Ro hit en styrketår – Rydberg är på besök.

Biff Rydberg är likt jambalaya en rätt som jag ofta drar till med när jag inte riktigt vet vad jag ska laga. Särskilt ofta gör jag den på vårkanten när det blir trevligare att ställa sig ute vid stekhällen igen. Biff Rydberg benämns ofta som en lyxigare pytt i panna och visst påminner de om varandra, men jag tycker inte riktigt att de går att jämföra. En Rydberg känns mer exklusiv och genomarbetad. Den är perfekt skuren och bygger inte på allehanda överblivet som man skurit ned på måfå och blandat runt.

I en Rydberg trängs lika stora bitar av oxfilé och potatis med grovhackad lök. Allting smörsteks och serveras uppdelat med äggula, persilja och en dijonsås. Det är enkla råvaror och smaker, men görs en Rydberg rätt, med kärlek, så lyfter de enkla råvarorna och blir till en riktig festmåltid. En Rydberg överraskar alltid då den är bra mycket roligare i munnen än vad den är i skrift på menyn.

Historien om Rydberg är att skeppredaren och köpmannen Abraham Rydberg till Stockholms grosshandelssocitet donerade en stor summa pengar för uppbyggande av ett nytt hótel de ville – det vill säga ett stadshus. Det är sedan omtvistat huruvida donatorns vilja var ett nytt stadshus eller hotell, men man valde att uppföra det senare. Hotellet stod färdigt efter donatorns död 1856-1857 och blev en samlingplats för konstnärer, författare, skådespelare och intellektuella. I hotellets bar, Rydbergs bar, serverades (Biff) Rydberg med pilsner och brännvin. Rätten ska 1893 ha betingat ett pris på 60 öre.

Hjärnan bakom hotell Rydberg, arrendatorn Jean-François Régis Cadier, skulle senare även sätta sin prägel på anrika Grand hotell. Hotell Rydberg, som låg på Gustav Adolfs torg, revs den 2 oktober 1914 efter att man natten innan ställt till med en rejäl skiva. Gästerna ska ha festat loss rejält och fullkomligen gått lös på inredningen. Ut bars glasställ, punschkylare och andra souvenirer. En del av inredningen finns bevarad på Stadsmuseets arkiv. Annan intressant kuriosa är att en av hotellets kypare, Johan Alfred Andersson Ander, skulle bli den siste person i Sverige att avrättas år 1910 för det brutala rånmord han begått. Vidare har kulturpersonligheter som Evert Taube och Hjalmar Söderberg omnämnt hotell Rydberg i sina verk. Ett glas med tre horisontella bårder, där den i mitten är bredare kallas för Rydbergsglas.

Som jag tidigare påpekat är jag inte mycket för det där med ”originalrecept” när jag lagar mat. Jag serverar min Rydberg med en dijonsås med dragon. Dragon förekom säkerligen inte i originalet, men det är himla gott. Precis som i en bookmaker väger riven färsk pepparrot upp mot det stekta.
Så hylla vårt franskinspirerade svenska kök och bjud på Biff Rydberg nästa gång ni får gäster!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.