Dijonsenap, dragon i vinäger, torkad svamp, gul lök, röd lök, ja alla former av lök. Bunkrandet har inte börjat. Det bara fortsätter. Förra gången jag skrev om vardagsmat så talade jag om grejer som är bra att ha hemma. I uppräkningen ovan har ni några till. Vissa kanske jag nämnde redan då, men det är bra. Repetition är kunskapens moder. Jag skriver med flit ”bra att ha hemma”, efter att ha läst någon artikel om att man inte klarar sig utan nötter och torkad frukt när epidemin kommer.
Det var flera år sedan jag åt en nöt som inte var tillsatt i choklad eller glass. Den sista burken med katrinplommon jag köpt slängde jag för någon vecka sedan. Då hade den gått ut för två år sedan. Nyp mig i armen! Lever jag?
Råvarorna ovan kan man komma långt med. De håller länge och ger härlig smaksättning, gärna i kombination. Dijonsenap har man i allt från kalla såser till varma grytor. Vad vore en bearnaise utan dragon i vinäger? Den torkade svampen talar för sig själv. Lök är grunden i nästan alla såser. Nädå, här har vi minsann bunkrat upp. När inkubationstiden är slut vill man ju inte gärna stå där utan silver- och rödlök på snittarna. Om det väl slår till så sparar vi inte på krutet, risken är ju att det är början på slutet och inte tvärtom. Att då bara makligt behöva gå tillbaka till jobbet och vänta in nästa utbrott med fyllda förråd för att man var ängslig och drog åt snaran i början? Nä, då är det bättre att stoppa i sig hejdningslöst. Att njuta kejserligt och komma ut på andra sidan som en god, glad och rund medarbetare som folk inte tänkt på att de saknat.
I väntan på tabberaset, innan slopad karensdag blir synonymt med champagnefredag, måste man såklart dröja sig kvar i vardagen ett tag till och inte ta ut något i förskott. Ej nalla mer på Linderödssvinet, fondsparandet i frysen eller vakuumpåsarna med tigerräkor eller anklever. Jag har faktiskt lovat mig själv att bara dricka cava fram tills att det händer.
En bra vardagsrätt i väntans tider är denna fläskgryta med dijon och dragon. Den går snabbt att göra och serveras enklast med bulgur och en sallad.
Fläskgryta med dijon och dragon – i väntan på tabberaset
Ingredienser
- 500-600 g fläskkött i strimlor (till exempel bogfläsk, filé eller karré)
- 2 gula lökar, grovt hackade
- 2 nävar torkad svamp
- ca 2 dl kokande vatten
- 2 dl crème fraîche 34%
- 3 tsk dragon i vinäger (endast dragonen)
- 2 tsk dragon vinäger
- 1,5 msk dijonsenap
- rapsolja och smör att steka i
- peppar och salt
Gör så här
- Koka upp vatten. Tryck ned den torkade svampen i en rostfri bunke. Tryck till lite så att den inte tar så stor plats. Slå det kokande vattnet över och ställ åt sidan.
- Strimla köttet och stek i rapsolja på hög värme så att det får fin färg runt om.
- Stek under tiden på löken i smör tills den blivit lätt genomskinlig. Slå sedan ned svamp och vätska i pannan med lök.
- Låt sjuda upp till ungefär hälften av vätskan sjudit bort. Ha därefter ned köttet. Låt gärna eventuella köttsafter slinka med.
- Tillsätt crème fraîche, dragon, vinäger och dijon. Rör om och låt sjuda upp.
- Låt allt sjuda lugnt i några minuter. Smaka av med peppar och salt, eventuellt mer dijon och dragon efter smak.
- Servera med bulgur och sallad.