Ingen tid att spilla. Idag gör vi julgodis som björnbärsremmar, glöggtillbehör som smördegsklämmor med ädelost och dadel- och portmarmelad, en adventspannacotta med smak av pomerans med kryddig glöggtopp och rostad kanderad mandel. Perfekta, enkla smårätter för adventsfirande och gottebord. Det må vara julklibbigt på golvet, men allt sitter. Fram med moppen. Snart är det bara att duka upp.
Nedan kommer förslag på recept och tillbehör på saker till kommande söndagar. Visst känns det som att vi uppmärksammar första advent mest. Vi vill komma igång. Jag tänker dock att man kan lära sig av första advent, göra det bättre till den andra, jobba ännu hårdare inför den tredje och precis innan jul, på fjärde advent, är man näst intill fullärd. Råkar den fjärde advent infalla på julafton är det bara att slå näven i bordet och bjuda på examen i godsaker ändå. Man ska ta varje chans som finns att fira lite extra.
I fokus på advent står förstås glöggen. Vi har nästan helt slutat att köpa glögg. Är middagsvinet, det vita eller röda, inte till full belåtenhet – ställ det åt sidan och öppna en annan. Vinet som står kvar på bänken blir perfekt att göra glögg på. I med glöggkryddor och socker, sjud upp och låt sedan stå och dra under lock. Bäst blir glöggen om det får stå med pomerans, russin och nejlikor över natten. Krydda upp med en god rom, cognac eller whisky. Idag blir det hemgjord glögg som fredagsdrink.
Jag är normalt sett ingen julfirarguru, men visst, det här blev mer än ok. Särskilt när snön faller ned utanför och brasan är tänd. Myyyyys! (En del av mig får knottror av det ordet. Jag vill streta emot, men folk verkar ju gilla det så vi kör.)
Sötsura björnbärsremmar
Ingredienser
- ca 200 g björnbär (frysta går bra)
- 6 gelatinblad
- 0,9 dl strösocker
- 0,9 dl vatten
- 0,3 dl ljus sirap
- 3 tsk citronsyra
Frosting
- strösocker
Gör så här
- Tina björnbären och kör dem i en mixer. Passera sedan genom en sil så att alla kärnor försvinner. Det ska bli runt en deciliter björnbärspuré.
- Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad.
- Koka upp björnbärspuré, strösocker, vatten och sirap. Låt sjuda runt 5 minuter.
- Dra av från värmen och ha ned de urvridna gelatinbladen. Se till att de löses upp helt.
- Kör ned 3 teskedar citronsyra. Blanda om och låt svalna något så att blandningen blir mer trögflytande.
- Bred ut tunt på ett smörpapper eller silikonduk med en spatel. Låt sedan svalna i rumstemperatur i cirka två timmar.
- Skär i långa remmar. Bada sedan remmarna i strösocker. Damma av. Förvara i rumstemperatur i en burk utan lock.
Pomeranspannacotta med glöggtopp
Ingredienser
- 1 dl vispgrädde
- 2 pomeransskal i bitar
- 1 vaniljstång urkärnad
- 3 nejlikor
- 1 kanelstång
- 1 dl strösocker
- zest från en apelsin
- 2 skivor torkad ingefära
- 1, 7 dl turkisk yoghurt
Topp
- 3 dl glögg
- 0,5 dl portvin
- 0,5 dl strösocker
- 1 näve russin
- 1 tsk Ultratex
Krisp
- 1 näve hackad mandel
- 1 msk sirap
- 2 nypor flingsalt
Gör så här
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Dra ur fröna ur vaniljstången. Sjud upp vispgrädde, pomerans, vaniljstång, nejlikor, kanelstång, strösocker, apelsinzest och ingefära. Låt sedan stå och dra i 15 minuter.
- Sila av.
- Blanda med yoghurten väl. Häll upp i lämpliga glas. Toppfyll inte. Den ska serveras i små portioner. Är de små får man ta två. Ställ in i kyl och låt stelna i minst 3-4 timmar.
Toppingen
- Reducera ned glögg, portvin, russin och socker till hälften. Låt det ta tid.
- Sila bort russinen.
- Vispa ned ultratex eller annan stärkelse till en trögflytande konsistens. Fördelen med Ultratex är att den går att blanda ned efter att toppingen svalnat. Man ser då direkt hur konsistensen kommer att bli när den är kall. Risken är annars att den blir för tjock när den svalnat. Den måste gå att hälla kall över pannacottan.
- Skålla mandeln hel, torka sedan i torr panna tills den fått leopardfläckar. Hacka sedan mandeln grovt. Ha ned i pannan igen. Ringla över lite sirap och två nypor flingsalt. Stek på medelvärme tills lätt gyllene.
Montera
- Slå glöggtoppingen över pannacottan, ha över någon tesked av mandeln. Garnera med citronmeliss, snöflingeströssel, tomtebloss eller vad ni nu har hemma.
Ädelostknyten med dadel- och portmarmelad
Ingredienser
Ädelostrutor
- 2 ark smördeg
- 1 st Kvibille gräddädel (eller annan favoritost)
Dadeldressing
- 125 g torkade dadlar (eller fikon)
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 tsk Earl grey
- 1 dl portvin eller madeira
Gör så här
- Kavla ut smördegen cirka 3 mm tjock. Skär rutor om cirka 6x6cm. Pensla med ett uppvispat ägg. Lägg ut ädelost i mitten av rutorna.
- Tryck ihop till ett knyte. Pensla med ägg igen på utsidan. Strö över grovhackad valnöt. Lägg på ett bakplåtspapper på plåt.
- Grädda i 200°C i 10-15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Låt sedan svalna något. Servera ljumna med dadel- och portmarmeladen vid sidan av.
Dadel- och portmarmelad.
- Grovhacka dadlarna. Sjud upp med vinsocker och te i en teklämsil. Ta upp teklämman efter 2 minuter. Sjud vidare i 5 minuter. Låt sedan blandningen svalna något och mixa fin. Låt svalna.