Jag har världens bästa matlagarpolare. I plural. En som bara bor här ett stenkast bort sticker dock ut. Han bjuder ofta på middag, eller åtminstone råvaror. Man får komma dit och laga mat åt sig själv skulle man kunna säga. Ibland även åt hans andra gäster. Jag säger det ironiskt och med ett leende för jag älskar uppgiften. Vi hjälps åt, har kul och det blir galet bra.
Nu senast sattes jag till att börja med på att göra en tomatmarmelad till gåsleversnittarna. Jag är vanligtvis inte så mycket för marmelader, utan viftar lätt bort dem som sött tjafs, men inte den här gången. Dåligt jämfört så påminner marmeladen om en cumberlandsås på steroider, med den skillnaden att den ganska precist uppskattat är omkring sjuttioelva miljarder gånger så god. Den här varianten av tomatmarmelad är ett ”must have” hemma i kylen bredvid tosa joyu, den picklade rödlöken och de gyllene majskolvarna till Pepin Cocktail.
Det som gör denna marmelad förmer än andra tomatmarmelader är att den inte bara består av uppsockrade tomater. Den innehåller även en perfekt balans mellan chili, vitlök och ingefära.
Kryddningen gör att den kanske inte passar in i hyllan med krusbär- och drottningmarmelad, men den spelar gladeligen vackert fyrhändigt med kraftigare tilltugg som foie gras.
Varför inte till en efterrätt med rökt brie och höglass? Jag är verkligen glad att jag sprang på den här. Dags att koka tomatmarmelad.
Tomatmarmelad till gåsleversnittarna
Ingredienser
- 325 g tomater (utan skal och kärnhus)
- 2 röda chili
- 2 stora vitlöksklyftor
- 2 tummar ingefära
- 20 ml fisksås
- 225 g farinsocker
- 75 ml rödvinsvinäger
Gör så här
- Koka upp en stor kastrull med vatten. Snitta kors i kvisten och på motsatt sida av tomaterna genom att trycka in spetsen på en skalkniv. Kasta ned tomaterna i det kokande vattnet och dra kastrullen åt sidan. Låt ligga i vattnet i ungefär en minut eller tills dess att skalen börjar rynka sig något.
- Häll av vattnet och spola tomaterna med kallt vatten. Dra av skalen.
- Dela tomaterna i fyra klyftor, skär ur och kasta innanmätet. Dela varje klyfta på längden ytterligare en gång och två gånger över bredden.
- Mät upp 325 gram av de preppade tomaterna. Kasta ned knappt hälften av dessa i en mixer.
- Tillsätt chili, vitlöksklyftor, riven ingefära och fisksås. Kör mixern tills allt är slätt.
- För över purén till en kastrull och tillsätt socker och vinäger. Koka upp under omrörning och sänk sedan värmen så att det sjuder lugnt.
- Tillsätt resterande tomater och låt sedan reducera lugnt under en knapp timme. Rör om stundtals under tiden. Låt svalna innan servering.