REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOSCH VITVAROR
Även om sommaren fortfarande är i högform står hösten runt knuten. Man kan tycka vad man vill om årstiden höst, visst stänger den på ett sorgligt sätt ned sommaren med saknad, men den är också vacker och det är nu matåret kulminerar. Just förhösten är på många sätt oslagbar ur gastronomisk synvinkel. Det går fortfarande att finna grönsaker som man förknippar mer med våren, vi har sommarodlingarna att tillgå och nu även höstens första skörd av de mer trögstartade vegetarierna. Sist men inte minst – ostronen blir bra igen, tinorna töms på kräftor och skogen är full av svamp. Till och med rödvinet smakar bättre av någon anledning?
Personligen blir jag redan någon vecka efter semestern sugen på att lämna den mindre komplexa sommarmaten. Tänk att få smyga in i köket en sen eftermiddag, för att några timmar senare servera en mustigare middag på vit duk bland höga ljus och en skog av kristallglas medan det börjar skymma. En annan anledning till att jag vill in i riktiga köket igen är att det är matlagningens workshop. Här finns allt och man behöver inte springa som en skyttel mellan trädgårdens olika utekök och de mer välutrustade lådorna inne i köket. I mitt kök saknas mig bara sådant som jag ännu inte kommit på.
Ni som har följt mig här ett tag kan inte ha undgått artiklarna om det nya köket från Bosch. I första inlägget beskrev jag mitt drömkök. Kort därefter blev det invigning med champagne och ostar. Vill man ha köksinspiration och en överblick av köket i sin helhet går man klokt in och tittar igen. Till mitt kök är man alltid välkommen. Det har kokats moules på serie 8-hällen med FlexInduction och PerfectCook. Det senare är en funktion som via en trådlös sensor låter dig bestämma temperaturen på det som finns i grytan. Perfekt när man friterar eller bara behöver en Bain Marie. Man ställer smidigt in önskad temperatur, varpå hällen sedan automatiskt reglerar värmen så att önskad temperatur uppnås och bibehålls. Det här är helt klart en av de många funktionerna i det nya köket som använts flitigast.
Under våren lagade vi krispig kalkon med arancini och chililingonsås med hjälp av ”ugnsprogrammet” kalkon. Vikten på kalkonen angavs och sedan skötte ugnen själv tid och temperatur. Med en notis till telefonen någon timme senare meddelade ugnen att fågeln var färdig. Ångfunktionen i serie 8-ugnen ger kalkonen ett sådant där krispigt skinn som är sinnesbilden av perfekt. När det inte tillagas kalkon eller kyckling använder vi ånga till att baka av grönsaker och kål. Smaker och nyttigheter dröjer sig kvar, vilket inte hade varit fallet om de tillagats på sedvanligt vis i kokande vatten. Funderar ni på att köpa ny ugn tycker jag absolut att ni ska gå den extra milen och investera i er själva, i en ugn med ånga. Kolla bara in den här pain richen. Bröden har gräddats försiktigt med ånga för extra krispig skorpa och luftig seg kärna.
Kanske inte lika nyttiga som de ångade grönsakerna var pizzorna som bakades till hela grannskapet. I inlägget jämfördes ugnen med en traditionell pizzaugn. Här var det fokus på hög och jämn värmespridning, men det gavs även handfasta tips på hur man bakar en bättre pizza än på pizzerian. Att ugnen från Bosch vitvaror inte behövde skämmas bredvid den vedeldade, blev minst sagt ett glatt besked för den stundtals pizzatokiga kocken.
I november hade turen kommit till att berätta mer om det nya kylskåpet. Där beskrevs hur någon en gång sa att människan kan bli glad och finna inspiration av endast fyra flaskor fond i olika smaker. Om hur det för en matintresserad knappt finns något mer tillfredsställande än att ställa in färska råvaror i ett nytt skinande kylskåp. Vikten av en bra kyl kan lätt bli bortglömd bland mer handfasta och intelligenta funktioner som de i ugn eller induktionshäll. Side by side-kylskåpet med lyxig HomeBar i dörren har dock smarta fack och lådor där temperatur och fuktighet kan anpassas för att förlänga hållbarheten hos specifika råvaror. En frys med ismaskin är en förutsättning för sommarfrukostarnas islattar och alla de fredagsdrinkar som skakas. Det iskalla vattnet direkt ur skåpsdörren bryter av perfekt mellan sour och longdrink.
En annan ofta bortglömd produkt är förstås diskmaskinen. Med diskmaskiner tänker man att huvudkriteriet är ganska enkelt – diskar den rent?
-Jajamensan! Inte en enda gång kan jag minnas att jag stått där och skrapat bort intorkade rester med naglarna. Efter att ha använt diskmaskinen ett tag har jag dock insett att en riktigt bra diskmaskin kan göra så mycket mer än att bara diska rent. Särskilt gillar jag dess höga miljöklass i och med Zeolithfunktionen och att disken, inklusive plastbyttor, med hjälp av PerfectDry alltid blir helt torr. Diskmaskinen SMU88TW06S bjuder utöver en ren disk även på en rad andra smarta funktioner. Precis som övriga vitvaror, med undantag för kylskåpet, går den att styra via appen Home Connect. I inlägget där jag berättar mer om diskmaskinen finner man även ett recept på Puttanescasnittar. Sältan från sardell och kapris gör sig extra bra till en torrare och kall champagne i kristallrena glas.
Att mejsla ut vad jag uppskattar mest i det nya köket är svårt att säga. Det kan skilja sig för stunden, men redan i det första inlägget av denna köksserie talade jag om ett drömkök – ett kök där vitvarorna samverkar. Här är ju wifi-kontakten mellan fläkt och induktionshäll särskilt talande – att fläkt och belysning går igång när induktionshällen slås på. Att även kunna sätta igång ugnen på vägen hem eller att från jobbet påpeka för sonen att diskmaskinen är redo att tömmas är funktioner som jag heller inte vill vara utan. Svaret på frågan om vad jag uppskattar mest får därför bli helheten men framförallt smidigheten. Ok, jag måste erkänna att jag är lite extra betuttad i den breda induktionshällen med alla dess funktioner och möjligheter. Med de flexibla zonerna och hällens storlek är det inga som helst problem att rodda 5-7 kokkärl samtidigt. Att alla vitvaror också har en snygg och användarvänlig design gör inte ont alls. Jag tror inte någon som varit här och sett köket för första gången har kunnat undgå att nämna något smickrande om just fläkten med glasfront.
Hur stor längtan än är att laga något mer mustigt och utmanande, så kan jag i skrivande stund inte låta bli att dröja mig kvar i sommarmaten ännu ett tag. Det kommer att komma en tid då jag kan dra mig tillbaka och gå in i mitt drömkök igen. Det finns dock ingenting som säger att jag inte kan kasta ut den vita duken och tända upp ljusen medan solen går ned. Scalopine al limone, eller eskalop med citron, är ett utbankat kalvinnanlår som hastigt steks på i glödhet panna och sedan serveras med en skysås på citron. Det är ett paradexempel på klassisk italiensk matlagning, där endast några enkla få ingredienser i symbios blir till något mer än bara sin sammanlagda summa. Kalvinnanlår med citronsky slänger man snabbt ihop med hjälp av receptet nedan. Se bara till att investera i ett par riktigt bra ekologiska citroner. Det är valet av citron som gör skillnaden.
I och med denna rätt kan jag bara passa på att tacka för samarbetet med Bosch och Hemmafixbloggen. Tack Ruben Nero för de många fina bilder du tagit.
_______________________________________
Foto: Ruben Nero & Thomas Karlstein
Detta är ett reklamsamarbete. Inlägget presenteras i samarbete med Bosch vitvaror.
Scalopine al limone – efter en tid i ett drömkök
Ingredienser
- 4 skivor kalvinnanlår (á ca 120 g)
- 2 ekologiska citroner
- vitpeppar
- 6 msk olivolja (oljan ska dofta nyklippt gräs)
- 1 msk (osaltat) smör
- salt efter smak
Gör så här
- Dela kalvschnitzlarna på mitten och banka ut med klubba tills de är cirka 5 mm tjocka.
- Riv av skalet från en citron. Zesten ska bara bestå av det yttersta gula skalet. Inte det vita.
- Pressa ur saften från den rivna citronen och vispa ihop ordentligt med 4 msk olivolja. Vrid över lite nymalen vitpeppar, ha ned citronzesten, blanda om och slå sedan över kalvschnitzlarna. Täck köttet och ställ in i kyl i minst en timme. Vänd schnitzlarna efter halva tiden.
- Ta sedan upp köttet från marinaden och låt rinna av tillbaka ned i marinadbunken. Hetta under tiden upp 2 msk olivolja i en panna. (Man kan behöva tillsätta mer olja mellan varje stekning.)
- Lägg ned några bitar kött i taget i pannan. Inte för många. Stek sedan på riktigt hög värme i 1,5 minut på varje sida. Lyft upp köttet vartefter det blir färdigt. Täck över och håll varmt.
- När allt kött är stekt, häll ned marinaden i pannan med alla smaker från stekningen. Pressa över juicen från den andra citronen och koka upp på stark värme. Rör ned smöret i skysåsen och smaka av med salt och peppar. Lägg ned schnitzlarna i såsen så att de blir riktigt varma igen.
- Lägg upp köttet på heta tallrikar och slå över såsen. Servera med någon citronklyfta och eventuellt lite persilja.